Livet börjar efter sextio

80 år. Ann Bjurström firar sin 80-årsdag i morgon. Firandet har pågått hela månaden och kulminerar i en kräftskiva tillsammans med hennes adepter. Bild: Kristoffer Åberg

Företagaren, konsulten, mentorn men framför allt människan Ann Bjurström fyller 80 år onsdagen den 29 augusti.

Att man blir pensionerad betyder inte att livet tar slut. Tvärtom.

– De mest harmoniska åren i en människans liv infaller ofta när man fyllt sextio, säger Ann Bjurström som firar sin åttioårsdag i morgon.

Egentligen har hon firat hela månaden, först med sina och maken Kjell Strömlids vänner, veckan därpå med familjen.

Ann Bjurström är rätt person att uttala sig om de goda åren efter sextio. Hon sålde sitt företag 2002 men innehade fortsättningsvis flera förtroendeuppdrag. Och för åtta år sedan, som 72-åring, blev hon verkställande direktör för ett guldprospekteringsföretag.

– Jag kontaktades av en tysk som ville grunda ett sådant företag i Finland och han bad mig bli vd. Jag tvekade lite i telefon men konstaterade att det låter intressant. Vi träffades och kom genast överens.

En lite äldre vd kan var ett utmärkt val.

– Jag har en hel del livserfarenhet och gör inte allt enligt konventionen, konstaterar Ann Bjurström.

Stolt mentor

Födelsedagsfirandet kulminerar på den egentliga dagen då det blir kräftskiva tillsammans med Ann Bjurströms adepter. Adepterna är affärskvinnor som Ann Bjurström varit mentor för under ett år och som hon sedan sammanfört.

– Det blir en ganska djup kontakt under ett år och adepterna berättar saker om sig själv som kanske ingen annan vet. Så småningom har det blivit till djup vänskap.

– Vi har hållit kontakten fast det gått många år sedan mentorskapet. Ett av mina absolut största glädjeämnen är att adepterna också hållit kontakt sinsemellan.

Konceptet med att en kvinna som är aktiv inom företagslivet på hög nivå tar sig an en yngre kvinna och fungerar som mentor för denne skapades av föreningen Naisyrittäjäkeskus. Ann Bjurström var styrelseordförande i tio år, och fick sin första adept 1994.

– Man fungerar som ett stöd för adepten och hjälper till med det som behövs. Det kan vara praktiska saker som att skapa kontakter eller ge råd om hur man håller föredrag, att få ordning på ekonomin eller att lyssna när det behövs, säger Bjurström.

Berättelserna om hur hon först kommit i kontakt med sina adepter och hur mentor-adept-förhållandet utvecklats till en vänskap som frodats och utvecklats sedan dess är många.

– Det är väldigt givande att följa med hur adepterna utvecklas.

Dagen för födelsedagsintervjun är Ann Bjurström klädd i en lång kenyansk klänning. Den är en gåva av hennes och makens fadderbarn i Kenya, i dag 32 år gammal.

– När jag ville ha ett fadderbarn hörde jag om Rosaline Muraya som då var 14 år och gick i en skola för intelligenta barn, men som krävde en sponsor. Det passade mig alldeles utmärkt.

I dag är Rosaline Muraya chef för en grupp som utvärderar skolväsendena i Kenya, Tanzania och Uganda.

– Kjell och jag har varit där, och hon har varit här. Vi har en bra kontakt.

Familjekär

Ann Bjurström har sina rötter i Borgå och hon har sitt sommarparadis på Fallholmen i Borgå skärgård. Stugan är försedd med en extra stor terrass så att hela familjen ska kunna fira midsommar tillsammans, något som är tradition.

Bjurström är född och uppvuxen i Tammerfors och flyttade senare till Helsingfors. När det kom sig att hennes hyreslokal där behövdes av ägaren själv och hon såg sig om efter en ny bostad föll valet på att flytta till Borgå. Det har hon inte ångrat.

– Både jag och min man trivs utmärkt här.

Sommaren har paret tillbringat tillsammans, mest i skärgården. Nu nalkas vardagen och det innebär att Kjell åker tillbaka hem till Stockholm. När paret träffades jobbade Kjell som vd för Nokias dotterbolag i Stockholm och Ann verkade som ägare, chef och designer för sina företag Ann Bags och Ann Products.

Arrangemanget med att bo på två orter passar paret utmärkt.

– Efter två veckor på olika ort brukar vi börja sakna varandra, säger Ann Bjurström.

De tre vuxna barnen och de åtta barnbarnen samt deras partners hör naturligtvis till familjen, med vilken Ann Bjurström gärna tillbringar sin tid.

– När barnbarnen har fyllt 18 år har de fått önska sig en resa tillsammans med mig. Det har varit oerhört givande att ha tid med vart och ett av dem.

Familjen har på senare tid utökats med ett barnbarnsbarn.

– Min största bedrift är mina tre barn, säger jubilaren.