Livet är inte en tävling

ANGELÄGET. Alla barn är viktiga, vare sig de är snälla eller elaka, är en av många värdefulla insikter som Teater Taimines jubileumspjäs Svea & Finn bjuder på. Bild: Thomas Rävqvist

Jubilerande Teater Taimines nyskrivna lågstadiepjäs Svea och Finn – det finaste med Finland är en tävlingsinriktad historia som växer i takt med huvudpersonerna, tvillingarna Svea och Finn.

Olika men lika. Det är just vad tvillingparet Svea och Finn (Oskar Silén och CG Wentzel) är. Där Svea har tävlingsinstinkten i blodet är lillbrorsan (han gled ur födslokanalen två minuter senare) Finn en mera osäker typ som grubblar på det mesta. Det märks redan i spädbarnsstadiet. Den unga publiken vrålar av skratt då baby-Svea rycker jätteplastnappen ur baby-Finns sugande mun med ett ljudligt "plopp" följt av ett illtjut som resultat.

Teater Taimine firar sina femton verksamma år med en föreställning som når ut till lågstadiepubliken, på många plan. Den rappa humorn kommer med ett ständigt godmodigt gung, och komiken finns med på många plan i jubileumspjäsen Svea och Finn – det finaste med Finland. Men nu är det inte bara skrattpiller som bjuds utan skolbarnen serveras samtidigt smarta poänger bland annat om hur man är en god vän.

En liten historiedos finns också inlindad i pjäsen. Den aktuella turnéföreställningen är samtidigt Teater Taimines sätt att uppmärksamma vår hundraåriga nation och ingången är given: Nu ska det hållas föredrag om Finland i skolan vilket ger vinnarskallen Svea en adrenalinkick och försiktiga Finn ont i magen.

Svea och Finn – det finaste med Finland kommer med minimal dekor (några skärmar klädda med brokadtapet) och som scenkostymer fungerar vanliga v-ringade, gammalrosa t-tröjor. Mera behövs inte då skådespelarna Oskar Silén och CG Wenzel tar sig an sina rollfigurer – hela sju stycken – under pjäsens gång..

Silén och Wenzel är direkt fenomenala i sina roller och med små medel, en gest eller en min, förvandlas en osäker tonåring till en businessorienterad farsa, till en selfiefixerad morsa eller till en rollatorhasande äldre dam. Oskar Siléns farmor är direkt obetalbar – "Var är resten av landskampen" undrar 102-åringen då Finn kommer på besök utan trätokompisen Svea. Överlag måste man säga att pjäsens komiska tajmning är svår att överträffa.

Tove Appelgren har skrivit pjäsens manus och också om storyn på ytan kan kännas enkel så händer det mycket på djupet. Svea och Finn tangerar en rad skolbarnsangelägna teman – vänskap, hänsyn, rädslor, osäkerhet, mobbning – som dessutom levereras med hög igenkänningsfaktor. Det känns också fräscht med populärkulturella referenser och små nyhetsinstick som gör att pjäsen känns aktuell.

Appelgren, som också står för regin, lyfter fram vikten av att komma överens och respektera andra också om de kanske har andra åsikter än man själv, eller inte tycker om samma saker. Någon vloggar om käpphästar och en annan är hooked på tjocka lager av läppglans och det är helt okej; det finns ett mervärde i att vi alla är olika.

Svea rör sig med adjektiv som bättre, större, snabbare, smartare men i slutänden visar det sig att den som alltid försöker vara bäst och populärast inte nödvändigtvis är det. Det är också skönt att bli se att trösten ibland kan komma med fyra ben, såsom Sveas och Finns leverkorvstokiga hund – underbart tolkad av en flåsande Silén.

Trots det många komiska inslagen är Svea och Finn – Det finaste med Finland en pjäs med allvarliga undertoner som säkert finner genklang hos många skolbarn. Pappor klistrade vid jobbmobilens Skypefunktion, hispiga mammor som vill ta glansbilds-familjebilder att publicera på Instagram; föräldrar som helt enkelt inte har tid att lyssna på sina barn – dem finns det säkert alldeles för många av.

Pjäsen avslutas med Sibelius Finlandia-hymn och ett tvillingpar som kör i gång med en upprorisk käpphästdans som kastar alla invanda könsroller på ända. Ett fint avslut på en värdefull pjäs.

FAKTA

Teater Taimine

Fyller 15 år i år.

Firar med jubileumsföreställningen Svea och Finn – Det finaste med Finland som turnerar just nu i lågstadier i Svenskfinland.

Producerar endast nyskriven finlandssvensk dramatik för barn och ungdomar. I höst sätter man upp pjäsen Pussas på riktigt av Lena Frölander-Ulf.

Turnerar i daghem, lågstadier och högstadier på svenska och finska och med tvåspråkiga föreställningar.

FAKTA

Svea och Finn – Det finaste med Finland

Text & regi: Tove Appelgren.

På scenen: Oskar Silén och CG Wentzel.

Scenografi: Lars Idman.

Koreografi: Riina Huhtanen.