Liten kille tuffar till sig – tar till tigertakter

KÄRT ÄMNE. Lena Frölander-Ulf vurmar för barnlitteraturen och hoppas kunna dela med sig av passionen via barnböckerna hon skrivit. Bild: John Grönvall

"En bok för hela familjen! 6–106 år" står det på bakpärmen till Lena Frölander-Ulfs kapitelbok Nelson Tigertass. Så är det också ett spännande, fantasifullt och medryckande äventyr som läsaren får följa med på i bokens fiktiva Berlurenstad.

Räckan av nervpirrande händelser inleds när Nelson Marengs morfar sätter honom på posten. Sommaräventyret på landet avbryts plötsligt, och innan Nelson vet ordet av sitter han på tågperrongen i Berlurenstad utan att mamma är där och möter honom. De flesta skyndar förbi utan att hjälpa honom, och till sist är det en annan udda figur som hjälper Nelson att styra fritt från skymmare, flusingar och otäcka ordningsvargar som Rolf Brunstreck.

Tigern Zamba som använder kläder och går upprätt på baktassarna blir Nelsons bundsförvant, och ingjuter den lille pojken med mod nog att förvandlas till Nelson Tigertass; han som gett namnet till Lena Frölander-Ulfs Runeberg Junior-nominerade. Första gången hon skrev om Nelson Tigertass var 2012 då han presenterades i korthet på författarens blogg.

Barnlitteraturpris instiftat av tidningen Östnyland och Borgå stad. Tilldelas en finländsk barnbok med berättelser på svenska eller finska för barn i åldern 6–9 år.

Syftet med priset är läsfrämjande, målet är att öka barnens läslust.

Det fjärde Runeberg Junior-priset delas ut i Borgå i anslutning till Runebergsdagen, torsdagen den 6 februari 2020.

Prissumman är på 10 000 euro.

– Jag hittade på en figur, jag visste inte säkert om det var en tiger eller en pojke, men det visste jag att han hade tappat bort sig i en stad på natten. Jag visste också att han var klädd i pyjamas och bar på en kappsäck, och sedan dess har han varit min låtsaskompis, säger Frölander-Ulf.

Senare visade det sig att Nelson var en pojke som träffade en tiger, och berättelsen utvecklades till ett bladvändarmysterium.

Jag visste att han var klädd i pyjamas och bar på en kappsäck, och sedan dess har han varit min låtsaskompis.

Tänkte du målgrupp när du skrev?

– Jag har hela tiden tänkt det som en högläsningsbok för hela familjen. Det finns en del krångliga ord i texten som en vuxen kan förklara och som man kan prata om, säger Lena Frölander-Ulf. Jag har också hört att sju- och åttaåringar har läst Nelson Tigertass själva, och jag litar på att barn klarar av det. Själv läste jag massor när jag var liten, och helt enkelt struntade i ord som jag inte förstod.

FANTASIPRODUKT. – Jag hittade på en figur, jag visste inte säkert om det var en tiger eller en pojke, men det visste jag att han hade tappat bort sig i en stad på natten, berättar Lena Frölander-Ulf om hur den kritikerrosade kapitelboken Nelson Tigertass kom till. Bild:

Gäckande begrepp

I Nelson Tigertass finns det till exempel kollaboratörer, det finns damer som bär kapuschong och det finns bunkrar och barrikader. Dessutom finns det finurliga förkortningar och ord och begrepp som gäckar också vuxna läsare. Eller vad sägs om zirkonkompasser, faschisslingsteorier och berlurenmunkar?

– Barnen vet inte självklart vad som är bokens egna ord, det vill säga vilka ord som är påhittade och vilka som är riktiga, säger Frölander-Ulf.

Barnen vet inte självklart vad som är bokens egna ord, det vill säga vilka ord som är påhittade och vilka som är riktiga.

Har du något tips för hur man ska får barn att läsa mera?

– Jag har läst massor för mina barn när det var små. Nu är de tonåringar och vi läser inte tillsammans längre, så de läser mindre nu. Jag läser hela tiden och jag känner att det också hos barnen finns ett intresse för berättelser. Jag är hoppfull, de kanske blir läsare?

Lena Frölander-Ulf vurmar för barnböcker, och via sina alster hoppas hon kunna dela med sig av den passionen. En del små läsare tar lyra, andra inte, men i slutänden hoppas hon att hennes brinnande intresse för barnlitteratur smittar av sig på så många som möjligt.

Mer läsning