Lite annorlunda första maj i år – förhoppningen är att alla välkomnar våren ansvarsfullt

FIRA HEMMA. Kriminalkommissarie Freddie Cederlund, stadsdirektör Jukka-Pekka Ujula och chefen för ungdomstjänster i Borgå Nina Jorkama uppmanar Borgåborna att fira in våren hemma. Bild: Kristoffer Åberg

Det blir ett mera nedtonat första maj-firande i år. Det är ännu förbjudet att samlas i grupper på fler än tio, och det gäller att hålla avstånd till andra. Polisen kommer att övervaka att reglerna följs.

Det blir inget första maj-torg, och från både stadens och polisens sida påminner man om att restriktionerna med anledning av virusepidemin är i kraft också under valborgsmässoafton och första maj.

– Virusläget är lugnt i Borgå och vi vill säkert alla att det inte heller börjar sprida sig till följd av att vi firar första maj ansvarslöst, säger stadsdirektör Jukka-Pekka Ujula.

Han uppmanar invånarna i staden att glömma alla picknickar och att se till så inte heller barn och unga samlas i stora skaror. Alla evenemang och tillställningar på allmänna platser är förbjudna. Polisen övervakar att människor följer reglerna.

Kriminalkommissarie Freddie Cederlund på polisen hoppas att allmänheten beter sig så att polisen inte behöver ingripa. Han tror inte det blir några större problem med ordningen.

– Vi förbereder oss som för ett vanligt valborgsfirande. Om det finns behov så kan vi ändå snabbt kalla in flera patruller, säger Cederlund.

Han tycker att folk har respekterat restriktionerna ganska bra överlag.

– Men vi får se hur det går när det blir varmare. Det finns en risk för att folk börjar strunta i restriktionerna om det här undantagsläget håller på länge, säger han.

Första maj på distans

Borgå stads ungdomsarbetare har jour tillsammans med polisen på valborgsmässoaftonens kväll. Det uppsökande ungdomsarbetet kan nås på numret 040 192 8728.

– I år lönar det sig att fira första maj tryggt hemma och inte samlas i stora kompisgrupper. Det blir en annorlunda första maj för oss alla men lyckligtvis firar vi första maj också nästa år, påminner chefen för ungdomstjänster Nina Jorkama.

POPULÄR PLATS. Borgbacken har varit en populär samlingsplats bland unga på valborgsmässoafton och efter skolavslutningar. Polisen påminner nu om att det inte är tillåtet att samlas i större grupper någonstans just nu. Bild: Kristoffer Åberg

Ungdomstjänsterna ordnar evenemang på webben för de unga under valborgsmässoafton och tipsar också om andra digitala evenemang. Rapgruppen JVG uppträder till exempel live virtuellt och konserten kan följas på Helsingforskanalen www.helsinkikanava.fi/sv/.

Ungdomsarbetarna i Borgå finns på webbapplikationen Discord mellan 14 och 22 på valborgsmässoafton, https://discordapp.com/invite/rAMbZ7x. De spelar också Playstationspel med unga klockan 16–22 med PSN-koderna PorvooPeli och Kertsi_Kamppula.

Också annan digital underhållning står till buds. Borgå stads konsertserie Borgå Live fortsätter på valborgsmässoaftonen klockan 19 med Borgå Classic Jazz Quartets konsert som direktsänds från Grand. Borgå Classic Jazz Quartet spelar amerikansk jazz med starka inflytelser från bluesmusiken i New Orleans. Konserten är gratis och kan följas på www.porvoo.fi/live.

Borgå stad har också öppnat en webbsida, www.borga.fi/virtuellt, där virtuell fritidssysselsättning som lämpar sig för coronatiden finns samlad.

Mer läsning