Linus och Frans fick avlönad praktik – och en gymnasiekurs på köpet

FÖRETAG. Resurschef Henna-Riikka Nevalainen tittar på kommunikationsassistent Matilda Karlsson. Kursen var ett samarbete mellan VBO och Borgå gymnasium, och målet var att studerande skulle få en kontakt med arbetslivet. Bild: Anni Wahlström

Samarbete mellan företag och skola. Det är vad det handlade om i en kurs på Borgå gymnasium. Nu hoppas företagarna på att utvidga konceptet.

I våras erbjöd Borgå Gymnasium (Bogy) en ny valfri kurs för sina studerande i samarbete med Varuboden-Osla Handelslag (VBO). Kursens mål var att introducera de unga till arbetslivet, ge dem praktisk kunskap om handelsverksamhet samt bekanta dem med VBO:s verksamhet. Som ett körsbär på tårtan utlovades kursens deltagare en två veckor lång praktikperiod med lön hos VBO över sommaren, samt en potentiellt längre arbetsperiod ifall båda parterna så önskade. 

– Eftersom vi redan länge samarbetat med Borgå Gymnasium ville vi hitta ett till sätt att fördjupa samarbetet mellan Bogy och VBO och på detta sätt väcka de ungas intresse för VBO som en potentiell arbetsgivare, säger VBO:s resurschef Henna-Riikka Nevalainen när Östnyland frågar varifrån initiativet för kursen kom.

Vill fortsätta

Under intervjun blir det också klart att båda parterna gärna fortsätter med samarbetet eftersom de anser att kursen varit gynnsam för alla delaktiga. Det är ändå inte klart huruvida kursen ordnas nästa år, men såväl skolan som företaget siktar på att fortsätta med den.   

– Trender kommer och trender går, så är det med unga. Och på det här sättet tror jag att vi hålls med i svängarna. Vet vi inte vad som händer bland unga så hålls vi inte heller med i trenderna, konstaterar HR- och kommunikationsassistent Matilda Karlsson från VBO. 

Förutom samarbetet med Bogy hoppas VBO utvidga sitt samarbete till andra skolor då VBO ännu inte haft något liknande samarbete i väst.   

– Företag överlag lever för mycket i sin egen bubbla och därför är dessa samarbeten bra för att få olika perspektiv, och dessutom input från olika åldersgrupper. Just nu har vi det här samarbetet med unga men utanpå det kan vi bygga något liknande samarbete med medelålders personer samt pensionärer, förklarar Karlsson. 

Även eleverna kände att de hade stor nytta av kursen. 

– Man fick lära mer om hur affärs- och handelsvärlden, i synnerhet butiker, fungerar, säger Frans Nyman, en av deltagarna. 

– Dessutom hittade man bättre i butikerna efter att man gjort kundstigen, säger Linus Kärnä och fnissar.

Motsvarade förväntningarna

Både Nyman och Kärnä var på målrakan av sin betalda praktikperiod då ÖN intervjuade dem om deras erfarenheter av kursen och praktikperioden. 

Bägge ansåg att jobbet i sin helhet mötte deras förväntningar om hurdant arbetslivet inom handelsbranschen skulle vara. Kursen i sig skulle de rekommendera för de studerande i Bogy som är ens en aning nyfikna över hur handelsvärlden ser ut (samt vill tjäna en extra slant under sommaren).

– Om man är intresserad över att jobba inom butiksvärlden ger kursen dig en chans att testa det. Dessutom är kursen ett lätt sätt att få kontakter inom branschen, säger Kärnä.

– Man har dessutom en chans att styra var man jobbar, inflikar Nyman.