Linnea drömmer om flera filmroller

KONSTIGT. Linnea Skog spelade in filmen Den lilla sparven för nästan exakt ett år sedan och då väl såg sig själv på vita duken kändes det lite konstigt. Överst låg ändå en positiv känsla; hon var nöjd med det hon åstadkommit. Bild: Kristoffer Åberg

Det har snart gått ett år sedan 13-åriga Linnea Skog spelade rollen som Varpu i den bejublade inhemska filmen Tyttö nimeltä Varpu. Nu belönas hon med Aktiastiftelsen i Borgås ungdomskonststipendium på 2 000 euro.

Trettonåriga Linnea Skog har precis avslutat skoldagen. Hon står och lutar mot Strömborgska slitna, röda tegel. Munkjackans huva är uppdragen men hennes långa, midjelånga hår fladdrar fritt i snålblåsten. Sjundeklassaren ler glatt då hon ser oss och smilgroparna, så bekanta från filmduken, djupnar.

Det har gått några månader sedan Selma Vilhunens film Den lilla sparven, som filmen heter på svenska, hade biopremiär och vid det här laget har Linnea Skog blivit intervjuad av otaliga journalister.

– Det är nog mycket lättare att spela in film än att prata med redaktörer, säger hon med ett litet leende.

Det är inte bara den inhemska pressen hon mött. I september hade Den lilla sparven världspremiär på filmfestivalen i Toronto och då gjorde hon flera intervjuer per dag. Den nordamerikanska pressen höjde hennes prestation till skyarna och förutspådde en framtid i Hollywood.

Det är nog mycket lättare att spela in film än att prata med redaktörer.

Där och då handlade det mest bara om jobb och det hela kändes inte särskilt glamoröst. Lite röda mattan-känsla blev det bara i samband med att den egna filmen visades för festivalpubliken. "Såg du några filmstjärnor?" frågar jag vilket får Linnea att skruva på sig lite.

– Jag tror nog att jag såg några kända skådespelare ... jo, nog gjorde jag det, i samband med en grillfest.

– Fast jag känner nog inte igen särskilt många skådisar också om jag är en riktig filmnörd, tillägger hon sedan.

GRATTIS. Marianne Wikholm och Ullrike Hjelt-Hansson från Aktiastiftelsen i Borgå hade glädjen att överräcka stipendium och blomsterkvast till trettonåriga skådespelartalangen Linnea Skog. Bild: Kristoffer Åberg

Linnea har många skådespelare inom film- och tevevärlden som hon ser upp till. En favorit framför andra är Hunger Games-skådisen Jennifer Lawrence.

– Hon är jättebra tycker jag. Henne skulle jag någon gång vilja träffa.

Jag är en riktigt filmnörd.

Linneas konkreta filmatiska förebilder finns däremot på betydligt närmare håll, och heter moffa och pappa. Aarre Karén och Frank Skog har bägge med en lång bakgrund inom teve, film och teater. Det var också tack vare dem som Linnea började intressera sig för skådespeleri.

Då hon ännu gick i lågstadiet i Hindhår brukade hon och några kompisar stråla samman efter skoltid i teaterns tecken. De skrev egna pjäser och övade för att sedan låta skolans första- och andraklassare se föreställningarna. Steget till film var långt, och det dröjde innan Linnea vågade sig på att provfilma.

– Tidigare var jag ganska blyg och ville absolut inte uppträda inför andra människor. För några år sedan gick jag på en filmcasting för en ljuddubbning men då vågade jag inte göra det som krävdes. Jag provfilmade också för Ada och Glada-filmerna men var för gammal.

Tidigare var jag ganska blyg och ville absolut inte uppträda inför andra människor.

När castingchansen kom den här gången kändes det annorlunda och Linnea landade rollen som Varpu. Själva inspelningsperioden var en intensiv, drygt månadslång process, och för det mesta tyckte Linnea att skådespeleriet löpte bra: det var roligt att göra många olika slags scener. Vissa känslor var svårare att spela än andra, minns hon. Speciellt sorgliga och ledsamma scener kändes knepiga.

– Det finns en del svåra scener i filmen, sådana som kändes besvärliga att göra, speciellt de där Varpu är helt ensam. Men Selma och Paula (Vesala red. anm.) kom en hel del bra tips. Moffa och pappa gav också goda råd om det behövdes.

Det finns en del scener i filmen som kändes besvärliga att göra.

Linnea gillade hela gänget som jobbade med filmen och vet redan nu att hon vill spela i flera filmer.

– Nu vet jag hur det är att göra film och det är så roligt! säger hon förtjust.

Hjälp på traven ger hennes nya agent, Laura Munsterhjelm. Agenten håller utkik efter roller som kunde passa en tjej i Linneas ålder och håller också koll på möjliga provfilmningar.

Hurdan film vill du göra?

Filmen handlar om den unga flickan Varpu (Linnea Skog) och hennes ensamstående mamma (Paula Vesala).

Gick upp på biograferna i Finland den 23 september och en vecka senare fick filmen världspremiär på filmfestivalen i Toronto.

I Finland har filmen samlat 35 000 tittare.

Nu satsar produktionsbolaget bakom filmen, Making Movies, på att pusha filmen internationellt genom en gräsrotsfinansierad Golden Globe-kampanj – Little Wing to Golden Globes – på sajten Indiegogo.

Ett viktigt kampanjmål är att fästa uppmärksamhet vid att det inom filmvärlden behövs flera kvinnliga aktörer och flera historier berättade av kvinnor.

Kampanjen pågår till den 13 december och har samlat cirka 5 000 dollar på mindre än en vecka.

– Texten ska vara intressant och bra, så där som Selmas text var. Det är viktigt. Det blev ju också en jättefin film, säger Linnea.

En flicka vid namn Varpu gick upp på biograferna i början av september och har fått ett idel gott mottagande av filmkritikerkåren, inte minst har Linnea prisats för sin skådespelarinsats. För Linnea själv kändes det konstigt då hon första gången såg sig själv i den färdiga filmen – trots allt hade det hunnit gå nästan ett år sedan hon var med om själva inspelningarna.

FILMDRÖM. Linnea Skog gläder sig åt att ha fått ett stipendium för sin rollprestation i Den lilla sparven. I framtiden hoppas hon få flera filmroller. Bild: Kristoffer Åberg

Starkast var ändå en positiv känsla över det hon åstadkommit.

– För det mesta tycker jag att jag spelade bra, men på några ställen tänkte jag att "det där hade jag nog kunnat göra bättre". Eller annorlunda är kanske ett bättre ord.

Lite nervös var det också då alla sjuor i hennes eget högstadium Strömborgska skolan och grannskolan Lyceiparken såg filmen på bio. Efteråt fick hon en del kommentarer.

För det mesta tycker jag att jag spelade bra.

Vad sa dina skolkompisar då?

– Det sa att jag vara bra.

Har du fått kommentarer av andra?

– Det har hänt att någon kommit fram på stan och frågat om jag är den där flickan från filmen. Det har nog känts lite konstigt.

Journalisterna är sedan ett kapitel för sig. Otaliga gånger har hon bland annat svarat på frågan om hon faktiskt körde bil i filmen (nej, det gjorde hon inte är svaret för den som undrar). Den märkligaste frågan, tycker hon själv, var då hon intervjuades i Toronto och blev tillfrågad om hon känner sig äldre efter att ha spelat rollen som Varpu.

Det har hänt att någon kommit fram på stan och frågat om jag är den där flickan från filmen.

– Det tycker jag var en konstig fråga, säger Linnea.

Än är det inte slut på hypen kring Den lilla sparven. Filmen är med i racet om att få en Golden Globe-nominering och Linnea var också med i Hollywood och lobbade för filmen. Den 12 december klarnar det om det blir en nominering medan det på hemmaplan snart blir aktuellt att dela ut de inhemska filmprisen på årets Jussi-gala. Linnea väntar med spänning på att se om det blir några nomineringar, och i så fall, i vilka kategorier.

2 000

euro stort är konststipendiet som Aktiastiftelsen i Borgå årligen delar ut åt en ung konstutövare som är verksam inom området Borgå, Askola, Borgnäs, Lovisa och Lappträsk.

Priskommittén bestod av Ullrike Hjelt-Hansson, Liisa Kiltilä, Marianne Wikholm, Maarit Gabrielsson, Birgitta Palmqvist, Egil Green och Veikko Vaniala.

Mottagaren 2016, skådespelerskan Linnea Skog, var den 13:e i ordningen att ta emot stipendiet.

Bortom filmvärldens kringelkrokar fortsätter Linnea Skogs vardag som tidigare. Eller i varje fall nästan som tidigare. I torsdags belönades en glad ung skådespelare med Aktiastiftelsen i Borgås pris som delas ut till en ung, lovande konstutövare.

– Det hade jag aldrig tänkt mig att just jag skulle få, säger den unga skådespelartalangen.

Mer läsning