Linda Bondestam nominerad till Augustpriset

Det här är andra gången som Linda Bondestams bilderbok nomineras till det svenska litteraturpriset Augustpriset. Foto: Niklas Sandström/Förlaget Bild:

Bilderboken Mitt bottenliv är nominerad i kategorin Årets svenska barn- och ungdomsbok 2020.

Det svenska litteraturpriset Augustpriset kan i år tillfalla Linda Bondestam vars bilderbokMitt bottenlivnominerats i kategorin Årets svenska barn- och ungdomsbok 2020.

Enligt motiveringen bjuder boken på en humoristisk och hoppfull klimatberättelse i autofiktionsformat. Huvudrollen har en utrotningshotad salamander som förundras över allt skräp i havet, och sveps iväg av en tsunami förorsakad av människans klimatpåverkan.

– Fram träder ett ekosystem i fritt fall. Miljökatastrofen gestaltas med dov kolorism och stringent text snillrikt infogad på de välutnyttjade uppslagen. Verket visar Linda Bondestams virtuositet genom att begagna och berika bilderbokens hela repertoar, fortsätter nomineringsmotiveringen.

Boken ges ut av Berghs förlag i Sverige och av Förlaget (på svenska) och av Teos (på finska) i Finland.

Bondestams bilderbokDjur som ingen sett utom vinominerades till Augustpriset 2016.

Bondestam har illustrerat tiotals barnböcker i Finland och utomlands. Hon sitter sedan 2019 på stol nummer 11 i Svenska Barnboksakademin.

Mer läsning