Lilla Villan fyller tio – håller barnkulturens fana högt

JUBILEUM. Kulturhuset Lilla Villan i Nickby fyller tio verksamma år. Under verksamhetsledare Petri Pöyhönen har Lilla Villan formats till ett centrum särskilt för barnkultur och fokuset håller också under jubileumsåret. Bild: Ksf-arkiv/Kristoffer Åberg

Kulturhuset Lilla Villan i Sibbo har inlett sitt tionde verksamhetssår och barnkulturen står fortsättningsvis i fokus. Programmet för våren är digert och det egentliga firandet väntar man med till hösten.

Lilla Villan går in i jubileumsåret med jämlikhet som tema. Vårens program är både intressant och mångsidigt, och oavsett om det handlar om konserter, pjäser, verkstäder eller utställningar så löper jämlikhetstänket som en röd tråd genom verksamheten.

– Flerspråkighet, tillgänglighet och program av hög kvalitet för barn i alla åldrar ökar jämlikheten, säger verksamhetsledare Petri Pöyhönen i ett pressmeddelande.

Som ett exempel kan man ta Lilla Villans utställning Varför ler du, monster? som drar ut på turné och gästar Vandas barnkulturcenter och Halonens museum i Lapinlax.

– Då får barn från Savolax också se utställningen och en handfull föreställningar som är knutna till den, säger Pöyhönen.

Flerspråkighet, tillgänglighet och program av hög kvalitet för barn i alla åldrar ökar jämlikheten.

Ordfestival

En viktig programpunkt i vår är barnlitteraturfestivalen Sana–Ord, som Lilla Villan är med och arrangerar tillsammans med kulturaktörer i Borgå, Lovisa och Sibbo. Kulturhuset i Nickby är med och erbjuder avgiftsfria föreställningar, föreläsningar, verkstäder och utställningar med låg tröskel – allt för att stöda läskunnigheten och öka läsivern hos barn.

Bland de kommande utställningarna kan man till exempel nämna Sari Airolas illustrationsutställning Pöökkö ja Mysteerin kesävieraat medan en vecka med dramafokus hämtar flera föreställningar till Nickby. Barnen bjuds till exempel på Sagan om den lilla farbrorn tillsammans med scenkonstnären Dick Idman, och på Laura Ruohonens poesiföreställning Äkkivääriä flamingon sääriä och Fauna Humanas fantastiska figurer.

DIGERT PROGRAM. Lilla Villan har byggt upp en profil som centrum för barnkultur, men kulturhuset bjuder ett mångsidigt program för kulturintresserade i alla åldrar. Pågår just nu gör till exempel Kati Helins utställning Vuodenaikoja. Bild: Kristoffer Åberg

Mångsidigt

Nämnas kan också Åbo Svenska Teaters gästspel. Prinsessan som inte kunde tala är en flerspråkig teaterföreställning där skådespelarna förutom svenska och finska också använder finlandssvenskt teckenspråk. Den dramatiserade Djurens karneval-konserten och dockteaterföreställningen Mies, joka halusi nähdä maailman hör också till det barnlockande programmet.

Officiellt firar Lilla Villan sin födelsedag först till hösten. Det gör man med urpremiären av Flätan. Det är en föreställning som gränsar mellan teater och performans, och som handlar om identitet, könsroller och allas rätt att vara sig själv.

UTSTÄLLNING. Varför ler du, monster? var höstens storsatsning uppe på Lilla Villans vind. Den som ännu inte sett den fina helheten kan ta chansen i vår. Bild: Ksf-arkiv/Kristoffer Åberg

Före det hinner mycket hända på kulturhuset i Nickby – och inte enbart för barnen. Programmet för den vuxna publiken är också digert, och bland annat uppmärksammas Beethovens 250-årsjubileum med två konserter på våren. I januari gästar den världsberömda Meta4-stråkkvartetten Lilla Villan och bjuder på Beethovens stråkkvartetter. I mars kommer sopranen Reetta Haavisto på besök. Hon har nyligen spelat in Beethovens konsertarior och uppträder tillsammans med liedpianisten Tuula Hällström.

GÄSTSPEL. Iiro Rantala gästar Lilla Villan i vår med sin humoristiska succékonsert My Finnish calender. Bild: Gregor Hohenberg

Inhemsk kalender

Klimatförändringen är också ett tema som tangeras på Lilla Villan under 2020. En uppskattad besökare är säkert lokala kändisen Iiro Rantala som gjort succé med sin humoristiska konsert My Finnish calender. Inspirerad av Vivaldis fyra årstider spelar Rantala sig igenom det finska kalenderåret, och de tolv enskilda låtarna speglar den finländska mentaliteten – som ofta hänger ihop med det rådande vädret.

För närmare information om Lilla Villans program och exakta tidpunkter se www.lillavillan.fi.

LÄS OCKSÅ: lilla-villan-ar-huset-dar-det-hander-pa-tva-sprak