Lilla Livia fick ett eget träd

Alla barn födda i Sibbo under fjolåret fick möjligheten att reservera ett träd i det arboretum som planterades på det gamla sjukhusområdet i Nickby på onsdagen. – Rolig idé, nu får man se hur både barnet och trädet växer, säger Magnus Sandström, pappa till Kati.

– Det ska vara starkt, robust ... och långlivat och det ska klara bra de finländska förhållandena, säger mamma Kirsi Fagerlund-Sandström då hon får frågan om hurudant träd hon skulle vilja ha åt dottern Kati.

Tillsammans med mannen Magnus och morföräldrarna Satu Siirala-Fagerlund och Veikko Fagerlund hade hela familjen tagit sig till skogsdungen bakom Festbyggnaden i Nickby för att välja ut och plantera ett träd åt barnet.

DET BLIR BRA. Föräldrarna Kirsi Fagerlund-Sandström och Magnus Sandström väljer slutligen ut ett sibiriskt korkträd till dottern Kati. Morföräldrarna Satu Siirala-Fagerlund och Veikko Fagerlund var också med. Bild: Kristoffer Åberg

Under fjolåret kunde nyblivna Sibboföräldrar via en nätsajt reservera ett träd till sina barn för att hedra Finlands hundraåriga självständighet. Men kommunen ville också erbjuda de föräldrar som inte i fjol hörde om evenemanget en möjlighet att plantera ett träd. Så på onsdagen var det många familjer som gick omkring och valde bland trädplantorna. Fagerlund-Sandströms hörde till den här kategorin.

– Jag fick faktiskt höra om planteringen först i dag via Facebook. Jag tyckte det var en fantastisk idé så vi hakade genast på, säger Kirsi.

Mormor Satu håller med.

– Som dotter till ett forstråd blev jag verkligt tilltalad av det här, säger hon

32 arter

Många tiotals familjerna anländer i en jämn ström till planteringsevenemanget i det mulna vädret. Framför kommunens trädgårdsmästare Mari Kosonen och planerare Laura Lettenmeier som har hand om logistiken blidas en kö av mammor och pappor som vill reservera träd eller undrar var de kan avhämta dem som redan är reserverade.

– Det här blev visst ännu populärare än vad vi hade hoppats på, säger Kosonen.

Hon berättar att de som reserverade träd via nätet hade hela 32 olika arter att välja mellan. Men att sedan få tag på alla arterna blev en krävande uppgift för kommunen.

FAKTA

Brett utbud

Sibboföräldrarna hade möjligheten att välja mellan drygt trettio trädarter till sina barn. Här är några exempel.

Japansk vingnöt, ek, lagerpoppel, makedonisk tall, coloradogran, glanslind, dahurisk lärk, sibiriskt korkträd, amurgran, douglasgran och kanadalärk.

– Två av de utlovade arterna lyckades vi tyvärr inte hitta, så vi blev tvungna att byta ut dem. Eftersom det är ett arboretum är det viktigt att vi känner till trädens ursprung, det går inte bara att importera dem från något land i Europa. Alla träd som planteras här har vuxit i Finland, vi har köpt dem via företaget Vakka-Taimi i närheten av Raumo, säger Kosonen.

Idén till ett arboretum föddes under en invånarkväll i Söderkulla.

– Jag tror det var år 2016. Efter det började jag fundera på att Finlands hundrade självständighetsår kunde vara ett bra läge att förverkliga planerna. Visserligen blev det i Nickby men vi kommer att plantera träden som blir över i Söderkulla.

Livias träd

Mamma Henrika Lindqvist har tillsammans med sönerna Wilmer och Caspian kommit för att plantera ett träd åt lillasyster Livia som föddes den första juni i fjol.

LIVIAS TRÄD. Trädgårdsmästare Markku Tuomi hjälper till med att plantera lilla Livias glanslind. – Nu får vi komma hit och sköta om trädet, säger mamma Henrika Lindqvist. Sönerna Caspian och Wilmer verkar vara med på noterna. Bild: Kristoffer Åberg

– På nätsajten fanns det hur många träd som helst att välja mellan, så jag minns faktiskt inte vad jag valde, säger Henrika och skrattar.

En sväng via Laura Lettenmeier ger klarhet i saken. Livia ska få en glanslind som råkar vara en av de allra största trädplantorna. Trädgårdsmästare Markku Tuomi kommer till undsättning och placerar plantan tillsammans med en sprutkanna i en skottkärra innan det bär av ut till skogsdungen.

– Nu är det så torrt att vatten säkert behövs, säger Markku.

Alla träd har reserverats en egen plats i arboretumet och det tar en liten stund innan Markku lyckas hitta rätt plats för linden. Där har man gjort förarbete med en grävskopa så det är en enkel match för Markku att gräva en lämplig grop. Efter att ha vattnat gropen ställer han trädet i den och jämnar ut jorden. Familjen tar sig närmare för att titta på trädet och på namnskylten som redan finns där.

– Det är ditt träd, ropar Wilmer glatt till sin lillasyster.

– Jo, det här är Livias träd, säger mamma Henrika.