Lilla chokladfabriken lämnar Kyrkotorget 1

HANTVERK. Chokladfabrikören Peter Westerlund flyttar sin verksamhet till nytt ställe. Bild: Arkiv/Kristoffer Åberg

Chokladfabrikören Peter Westerlund ska inte säga adjö till Borgå, men nog till fastigheten vid Kyrkotorget.

Kaféet, butiken och chokladfabriken har tömts och en flytt till en ny plats är på gång. Var platsen ligger vill Peter Westerlund ännu inte berätta mera om. Han har utlyst en gissningstävling på Facebook och det rätta svaret avslöjar han på måndag, den 23 januari.

– Men jag ska varken öppna butik eller kafé. Det jag producerar i chokladfabriken säljs i vår webbutik eller hos våra återförsäljare.

Återförsäljaren i Borgå är Skafferi som finns på Ågatan 41. Nätet av återförsäljare ska bli brett och omfatta många orter i Finland och utomlands.

– Jag ställer vissa krav på återförsäljarna, de ska passa in i vårt koncept. Det är ju fråga om försäljning av handgjorda chokladprodukter.

Lilla chokladfabriken har verkat i Gamla stan sedan 2005. Peter Westerlund är företagets grundare och ägare och han har tidigare berättat att den egna produktionen kom på allvar i gång 2015 när företaget fyllde 10 år. Efterfrågan överskred förväntningarna och därför fattade Westerlund beslut att enbart rikta in sig på chokladtillverkning från kakaoböna.

Säljs

Den kulturhistoriskt värdefulla fastigheten Kyrkotorget 1 ägdes av diplompianisten Ulla Nylander som avled 2013. Hon hade inga arvingar och efterlämnade heller inget testamente. Därför övergick fastigheten först till staten och senare till Borgå stad.

Staden har försökt sälja fastigheten sedan hösten. Utgångspriset är 750 000 euro. Den första säljomgången gav inte resultat. Tre anbud lämnades in, men dem kunde staden inte godkänna. Tiden för nästa anbudsomgång går ut den 15 februari.

Byggnaden omfattar både bostads- och affärslokaler. Den totala bostadsytan är på cirka 470 kvadratmeter och det finns ytterligare 135 kvadrat som kan användas för andra ändamål. Huset är byggt 1784–1860 och kräver renovering. Tomten är på 1 254 kvadratmeter och den totala byggrätten är ungefär 600 kvadratmeter. Två av byggnadens lokaler står tomma, de övriga är uthyrda.

Mer läsning