Liljendaldagar bjöd på sol, traktorskjuts och sjuttiotalsrock

VÄL BESÖKT. Det fina vädret och rikliga programmet bidrog till att Liljendaldagarna lockade besökare på lördagen. Bild: Daniel Andersson

Allt från auktion av hyvelbänkar till råtuff rockmusik återfanns på årets Liljendaldagar. Som vanligt var det fullt med besökare som njöt av ett trevligt program.

Liljendaldagarna inleddes på fredagskvällen med en konsert i Liljendal kyrka. Under lördagens strålande solsken fortsatte sedan dagarna med ett rikligt program. På området kring Liljendalgården hade bygdens föreningar samlats för att visa upp sig.

– Alla lotter är nästan slutsålda, trots att klockan bara är lite över elva, säger Carina Fredriksson vid Liljendal svenska församlings stånd där man hade lotteri, vars intäkter går till Finska missionssällskapets arbete bland funktionshindrade i norra Etiopien. På borden fanns också en utställning med gamla biblar och böneböcker.

– Den här har tillhört min fars släktingar. När man bläddrar i den kan man tydligt se hur bibeln använts på många olika sätt, berättar Carina Fredriksson medan hon mellan två sidor visar hur den tunga boken agerat växtpress och hur man mellan bibelorden i ett annat uppslag arkiverat dödsannonser.

TRAKTORENTUSIASTER. Harriet Furustam tillsammans med Eliel och Idor Häggblom gillade speciellt möjligheten att åka traktor. Bild: Daniel Andersson

Landskapsamanuens Synnöve Bergholm-Kullström vid Liljendal hembygdsförenings stånd visar upp en vackert illustrerad bok med historiska berättelser om bygdens olika museer. Hon berättar att boken kommit till inom ramen för projektet Museet – kommunernas visitkort, ett samarbete mellan de östnyländska museerna.

– Boken heter Museimössens tidsresa, och är ett resultat av samarbetet. Det finns också ett brädspel med samma namn, på samma tema, och allting är gjort på båda språken.

Lovande nykomlingar

– Vi tar vår inspiration från rockmusikens legendarer under sextio- och sjuttiotalet, till exempel Deep Purple, säger sångaren och gitarristen Yones Wilson som tillsammans med trummisen Robin Gustafsson, basisten Daniel Strang (inhoppare för dagen, ordinarie medlem Oscar Fagerudd) och gitarristen Mathias Sulkunen bildar den relativt nystartade rockgruppen The Chairmen.

– Vi brukar ofta döpa våra låtar till exempelvis till Pink Neil, efter legenderna Pink Floyd och Neil Young, några av våra stora idoler, innan låtarna fått sitt riktiga namn, berättar Yones Wilson.

POPULÄRT. Traktor Alban fick köra många rundor. Bild: Daniel Andersson

Bandets egna låtar, som de under uppträdandet bjöd publiken på, var kryddade med en ordentlig mängd rockiga ingredienser. Detta kombinerades med en stilsäker scenattityd och ett samspelt intryck.

– Vi håller just nu på att färdigställa en EP-skiva med våra egna låtar, berättar medlemmarna.

För de unga besökarna hade Liljendaldagarna en annan verklig succé att bjuda på, Traktor Alban-skjuts. Några dammande varv kring en sandbana på ett traktorsläp var allt som krävdes för glädjetjut.

– Vi var tvungna att komma på nytt och åka en gång till, så roligt var det, säger Harriet Furustam som har med sig Eliel och Idor Häggblom. De två småkillarna håller samstämmigt med om att traktoråkningen var superb.

– Det är ett bra initiativ att ordna dylika evenemang, som dessutom inte kostar någonting, säger Furustam.

– Men nu vill jag gå och se på brandbilarna, konstaterar Eliel Häggblom

ANTIKT. Liljendal församling ställde ut gamla biblar och böneböcker. Bild: Daniel Andersson

Liljendaldagarna hade också besökare från andra delar av regionen.

– Vi tycker det är trevligt att åka omkring på olika evenemang av det slag, berättar Sven-Gustav Åström och Carina Åström, som kommit från Sibbo, samtidigt som de visar upp lotterivinster de kasserat in.

– Även om man åker en bit hemifrån är det trots allt Östnyland, och det dyker alltid upp någon man känner, säger Åström med ett skratt.

Mer läsning