Liga använde obebott hus för cannabisodling – köpte annat hus i Borgå för pengarna

BROTT. Polisen konfiskerade pengar och en motorcykel i samband med husrannsakan. Bild: Polisen

Polisen hittade över 200 cannabisplantor i ett hus i Tusby.

Tre män misstänks för grovt narkotikabrott för en cannabisodling i Tusby, uppger polisen på torsdagen. Ytterligare en fjärde man misstänks för att ha hjälpt till genom att låna pengar för att köpa utrustning.

– I början av januari fick polisen via utredningar veta att ett obebott hus i Tusby skulle användas till att odla cannabis. Misstanken ledde till att polisen gjorde en husrannsakan där, säger förundersökningsledare Rauno Jämsä från Östra Nylands polisinrättning.

På gården noterade man ett fordon, och i huset två män som beordrades komma till ytterdörren. Männen reagerade ändå inte, vilket fick polisen att gå in i huset och gripa dem.

– I husrannsakan kunde man konstatera att hela huset användes till fullo för att odla cannabis, varje rum. Själva huset var inte lämpligt att bo i, och vissa av rummen hade täckts in med skyddsplats, säger Jämsä.

Totalt hittade polisen över 200 plantor i olika skeden av växtfasen – något som polisen beräknar skulle ge över 5 kilo marijuana. Man konfiskerade flera hundra gram torkad marijuana.

Det obebodda huset, som polisen för övrigt konfiskerade som verktyg för att utföra brott, visade sig tillhöra en av männen som greps.

– Förundersökningen visade att samma man hade köpt ett egnahemshus i Borgå en månad innan han greps. Också det huset konfiskerades av polisen som nytta från brottslighet. Misstanken är att huset köptes med pengar från försäljning av cannabis. Utredningen pekar på att också det här huset skulle komma att användas för en odling.

I husrannsakan konfiskerades också kontanter och bland annat en motorcykel.

Männen som greps i det obebodda huset var häktade i ungefär en månad, och totalt har tre personer varit häktade. Odlingen där startades i början av 2018.

Misstankarna ledde också till att två andra odlingar avslöjades i hyreslägenheter i Helsingfors, och polisen utgår ifrån att männen är inblandade också i de odlingarna. Polisen räknar med att männen lyckats odla omkring 10 kg marijuana till försäljning

Mer läsning