Lena Frölander-Ulf tävlar om Finlandia Junior

Mörkrädd som barn. Lena Frölander-Ulf tänkte på sig själv när hon skrev och illustrerade boken Jag, Fidel och Skogen. Bild: Ida-Lina Nyholm

Lena Frölander-Ulfs bilderbok Jag, Fidel och Skogen är en av sex böcker som tävlar om Finlandia Junior.

Rädslan för mörker är temat för Jag, Fidel och Skogen. Bokens jag, ett barn, åker med mamma ut till stugan trots att hen är livrädd för alla mystiska ljud som hörs i skogen, i synnerhet när mörkret tränger sig på. Att gå ut och kissa mitt i natten är en utmaning och ett äventyr, trots att mamman försäkrar att skogen är helt ofarlig.

– Skogens landskap är mitt barndomslandskap. Vi har en pöl på landet och jag har alltid tänkt att Näcken bor där och kommer ut och skrämmer alla barn, berättar Lena Frölander-Ulf.

– Som barn var jag rädd för mörkret, men nu är jag bokens prutthurtiga mamma.

Barnet övervinner till slut sin rädsla. Hur viktigt tycker du det är med lyckliga slut i en barnbok?

– Mycket viktigt. Man får skrämmas men en barnbok ska kännas bra när man har läst sista sidan och stänger boken.

Finlandia Junior-vinnaren offentliggörs 24 november.

Lena Frölander-Ulf: Jag Fidel och Skogen (Schildts & Söderströms). "Bokens skickliga illustrationer i mörka toner är förverkligade med skrapteknik och akvareller och boken når, med sin humor och klokhet, såväl barn som vuxna."

Sanna Isto/Sami Saramäki: Maan alaiset (WSOY). "Under Sveaborg har Sanna Isto skapat en värld som till en början förefaller underlig men som läsaren anammar till fullo."

Katri Kirkkopelto: Piki (Lasten Keskus). "En bedårande och klok bilderbok om Piki som vill vara med i lekarna i skogskojan men som blir mobbad och utfrusen."

Siri Kolu: Kesän jälkeen kaikki on toisin (Otava). "En språkligt och strukturellt slipad berättelse om en ung människa inför stora livsval och samtidigt en berörande beskrivning om att mogna till att bli vuxen och sig själv."

Juuli Niemi: Et kävele yksin (WSOY). "Juuli Niemis ambitiösa roman får också en vuxen att minnas hur det kändes att vara ung. Hur omvälvande den första kärleken var."

Seita Vuorela: Lumi (WSOY) "Nutid, historia, berättelser och sagor vävs samman på ett oemotståndligt sätt i Seita Vuorelas ungdomsroman."

Läs Pia Vuorios recension av boken genom att klicka på länken.

Mer läsning