Lekfull femkamp för äldre

PRESTATION. Rainer Grefberg tog kulan och stötte den långt. Bild: Kristoffer Åberg

Det visade sig vara ett lyckat initiativ att följa upp OS i Rio med en lokal variant riktad till de äldre. Uppslutningen var god och solen sken över de tävlande.

Päivi Jalava, ledare för serviceboendet vid Brandbackens servicehus, ser nöjd ut när hon blickar ut över gänget som samlats på Centralidrottsplanen. Hon kan räkna in betydligt flera än de 55 som bor på Brandbacken.

– För fyra år sedan ordnade vi olympiska spel för dem som bor på Brandbacken. Då höll vi oss till vår egen krets, men nu har vi också bjudit in Äppelbacken, Majberget och hemvården. Det är roligt att så många har kommit.

De äldre hade fått sällskap av sina vårdare och dessutom deltog boende från asylmottagningen Poppel och studerande från Point College och Prakticum som funktionärer.

– Och kom ihåg att det viktiga är inte att vinna utan att kämpa väl, sade Stig Bäcklund när han öppnade spelen som hölls i onsdags.

På plats fanns också stadens idrottstjänster som gjort dagens tävlingsprogram. Efter det att idrottsinstruktör Mia Heikkilä hade lett en kort uppvärmning fick de som ville delta i de olika momenten börja sitt värv.

PRECISION. Anita Skogster prickade käglor. Hon blir påhejad av Johanna Sammalvaara med dottern Henna. Bild: Kristoffer Åberg

Skoj

Helena Forsbäck-Turunen från idrottstjänsterna berättade att hon gjort upp ett program som tävlande, oberoende av ålder eller funktionshinder, kan delta i.

– Grenarna är lätta och man gör så gott man kan.

Många av de tävlande satt i rullstol och fick hjälp för att ta sig till någon av de fem stationerna. När benen inte bär får man ta armarna till hjälp. Det gällde att från ett visst avstånd att kasta en boll in i en hink eller att med en boll pricka en hop käglor och få dem att falla. I kastringen kunde man antingen välja en kilos kula eller en boll och stöta eller kasta redskapet så långt som möjligt.

Grenarna är lätta och man gör så gott man kan.

– Jag har också gjort upp en precisionsbana som man kryssa sig igenom två gånger och försöka hålla samma tid båda gångerna. Det sista momentet går under namnet motionsbingo, men det är fråga om helt vanlig bingo.

Ingen behövde gå hungrig från evenemanget. Staden bjöd på grillkorv och kaffe med tilltugg. Och tävlingens bästa fick fylla prishyllan med en pokal.

Bild: Kristoffer Åberg

Mer läsning