Lehtinen fascinerad av rollen som QB

QUARTERBACK. Janne Lehtinen är i Lönnligan en sällsynt inhemsk figur på sin spelposition. Bild: Tommi Willberg

Det var många som inför säsongen höjde på ögonbrynen då de tog en titt på Butchers laguppställning och inte hittade en utländsk quarterback på spelarlistan. Men nyförvärvet Janne Lehtinen har fyllt sin ruta och han vill leda sitt lag till playoffs.

Siffrorna 17–37 lyser på resultattavlan efter att Lönnligans överlägsna guldfavorit varit på besök på Centralidrottsplan i Borgå. Det svartklädda hemmalaget avslutar sitt eftersnack med ett gemensamt "Butchers!"-rop och spelarna fortsätter mot omklädningsrummet. Minerna är inte sura, tvärtom. Trots förlusten visade Butchers goda takter och den sista quartern skrevs i hemmalagets favör med siffrorna 14–8.

– Det här är ligans tuffaste motståndare och vi har haft mycket motgångar i form av skador och annat. Ändå klarade vi den här matchen med positiv anda. Resultattavlan berättar inte riktigt hur jämn matchen var. Det var de små misstagen som fällde oss, säger Butchers nya quarterback Janne Lehtinen som flyttade till Borgåklubben från division 1 och Wolverines där han spelade tre säsonger efter återkomsten från universitetsspel i USA.

Butchers ledde med Joni-Petteri Malkas mål med 3–0 ännu i andra quartern men sedan kom den regerande mästaren igen och satte 29 raka poäng. I mitten av den avslutande quartern hade Butchers en supersekvens då man löpte två touchdowns inom loppet av nio sekunder – den ena av Lehtinen, den andra framspelad av honom. Men Roosters kunde ändå ta hem sin sjätte raka seger och behålla sitt obesegrade facit. Gästernas Karri Pajarinen mäktade med utomjordiska fem touchdowns.

– Man får inte göra misstag mot Roosters. Och när de gör misstag så måste man själv förvalta chansen. Vi hade ett par lägen att göra det men lyckades inte ta vara på chansen, säger Lehtinen.

Butchers trillade nedanför slutspelssträcket efter sin tredje raka förlust, men steg tillbaka till fjärdeplatsen då Royals förlorade mot Crocodiles i lördags. Trots två segrar på sex matcher lever Butchers hopp om slutspel starkt.

– "Svajigt", om man ska beskriva säsongen hittills med ett ord. Skadeläget är en stor orsak varför det är så. Vi måste ha kvalitativa och hela träningar med hela laget för att kunna prestera på hundraprocentig nivå, säger Lehtinen.

Inhemsk quarterback

Lehtinen är en udd figur i Lönnligan då han är den enda startande quarterbacken, "QB:n". I Roosters manskap har Borgåbekanta Miro Kadmiry och Otso Flinkman fått speltid på positionen men i de övriga fem ligalagen är det en amerikan som fungerar som speldirigent.

– Det finns inte många av oss finländska QB:n. Utomlands spelar (landslagets QB) Henri Väänänen och i division 1 har vi åtminstone Sebastian Berndtsson, som har spelat i Butchers. Jag undrar om det var alla? funderar Lehtinen.

Lehtinen har trivts på den kritiska spelpositionen så länge han spelat amerikansk fotboll och han skulle väldigt gärna se flera hemmasöner som quarterback.

– Alla tycker att det är märkvärdigt med en finländsk quarterback, men jag tycker inte det borde vara så. Föreningarna borde förbättra träningen för den positionen, då kunde vi ha flera finländare som slänger bollen.

Lehtinen är fascinerad över den kontroll – och det ansvar – man har över det egna lagets spel då man är quarterback.

– Det är alltid coolt då man spelar fram till ett mål men också den där känslan man har då man kan föra spelet. Visst sparrar man idéer med spelkamraterna och får råd av tränaren men i slutändan är det mitt beslut. Visst måste jag sedan vid sidlinjen kunna motivera mitt beslut så förståndet måste hela tiden vara med, säger Lehtinen skrattande innan han summerar en typisk tankegång för en speluppbyggare oavsett gren.

– Den där känslan av makt är på något sätt en faktor varför man gillar det.

Lördag nästa vecka måste Butchers få ett krux i segerkolumnen borta mot jumbolaget Crocodiles om Borgålaget vill hålla slutspelsdrömmen utom räckhåll. Därefter blir det chans på revansch i hemmamatcherna mot Steelers och Saints innan grundserien avslutas den 23 augusti på hemmaplan mot tuffa konkurrenten Royals.

Butchers-Roosters 17–37 (3–13)

Lönnligan:

Roosters 6 6 0 312–98 12

Steelers 5 4 1 184–173 8

Saints 5 2 3 118–111 4

Butchers 6 2 4 135–166 4

Royals 6 2 4 117–191 4

Crocodil. 6 1 5 117–244 2

Mer läsning