Lee Angel lever för musiken

OPEN ROAD. Rocksångaren och låtskrivaren Lee Angel trivs med sitt nya liv där fokus ligger på musiken. Nyligen kom EP:n Open Road och tidigare i veckan klättrade singeln med samma namn upp till tvåa på Vegatoppen. Bild: Petra Lind

Det är bråda tider för Borgårockaren Lee Angel. Täta spelningar har följts av skivsläpp och i torsdags tog hans färska singel Open Road sig in på Vegatoppen med en skräll.

Det har gått två år sedan Lee Angel valde att lämna sitt tidigare band och satsa på en solokarriär. Han har inte ångrat en sekund.

– Jag har spelat ett par hundra keikkor som soloartist och det har gett mig fin publikkontakt. Jag har jobbat med musik varenda dag och inte ångrat en sekund. Jag brukar säga att jag har "vanligt" arbete som hobby.

Startskottet gick egentligen hösten 2014 med sångtävlingen The Voice of Finland på teve. Vecka för vecka sjöng han sig in i hemmapublikens hjärtan och lotsad av Michael Monroe röstades han ut ur tävlingen först på upploppet. Publikstödet gav honom tro på att det finns en beställning på en rockande Lee Angel.

– Det är en erfarenhet som jag är glad för. Jag bestämde mig för att välja musiken och se vart det bär.

Den kanske största behållningen av tevekonceptet låg på ett annat plan: Lee Angel fick en inblick i hur musikbranschen fungerar, en erfarenhet som han saknade.

Det är en erfarenhet som jag är glad för. Jag bestämde mig för att välja musiken och se vart det bär.

– Jag fick många praktiska tips om hur man skapar musik professionellt och hur man går till väga rent praktiskt för att få ut sina låtar till lyssnarna.

Färsk platta

Det har han haft nytta av nu då han skrivit och producerat sina egna låtar. Skivsläpp på eget bolag var det för några veckor sedan och nästa vecka kommer albumet Open Road också att finnas på digitala strömningstjänster såsom Spotify.

– När jag väl kom i gång med att skriva egna låtar så hade jag svårt att sluta. Open Road heter den första singeln och beskriver också det övergripande temat för de fyra låtar som jag valt ut till min EP.

Lee Angel valde att satsa på ett litet men fungerande album – såsom många musiker gör i dagens musikvärld – i stället för att ge ut två singlar och fylla på med åtta, tio låtar till. Nu blev det fyra låtar som passar ihop.

När jag väl kom i gång med att skriva egna låtar så hade jag svårt att sluta.

– Det handlar om att sitta i bilen och lyssna på musik, att låta vägen bestämma målet.

De övriga låtarna på plattan heter Change the World, 7 Days och Roses on Your Grave, klassisk rockartematik med andra ord. Viktiga kuggar är också Lee Angels band: tre toppmusiker från Borgå i form av basisten Ossi Saarikko, keyboardisten Emilia Takayama och trummisen Markus Aukio. Angel själv står för sången, för gitarrkompet och för stämmorna.

Lee Angels första EP Open Road släpptes den 1 september som skiva, nästa vecka publiceras den digitalt.

Skivan består av titelspåret Open Road samt låtarna Change the World, 7 Days och Roses on Your Grave.

Albumet finns till salu på Riverside Records i Borgå och i några webbaserade skivbutiker.

Intensivt program

Sedan solokarriären startade har Lee Angel hunnit med mycket. Han har gjort Borgå stads jingel Sagolika Borgå, han har spelat på bröllop, på födelsedagspartyn, på firmafester och på pubar. Han har turnerat landet runt, både i Svenskfinland och på helfinska orter, och många gånger har han förvånat sig över att bli igenkänd av de lokala pubgästerna – två år efter teveframträdandet.

Jag vill satsa på att göra musik som känns rätt och bara var mig själv.

Å andra sidan bänkade sig mer än en halv miljon finländare framför The Voice of Finland varje vecka, och att som inhemsk musiker nå en sådan storpublik är svårt i vanliga konsertsammanhang.

Har du mycket inbitna fans?

– Visst finns det de som gillar min musik och kommer på mina spelningar. Också på Facebook har jag märkt att det finns många som följer med vad jag gör.

Lee Angel beskriver tiden på turné som både givande och väldigt lärorik. Han har plockat upp gitarren efter en lång paus och har så att säga "hittat formen", bland annat tack vare täta spelningar. Dessutom har de många gigen gett honom en känsla för olika slags publik: alla spelningar är olika och han drar sig inte för att också köra låtar som ligger lite utanför hans rockgebit.

Visst finns det de som gillar min musik och kommer på mina spelningar.

– Man lär sig mycket av att prova också sådant som man inte är 100 procent säker på. Att lära sig nytt och alltid göra sitt bästa är viktigt för mig.

Radioklättrare

Ett första steg till speltid på radio tog Lee Angel förra veckan då hans låt antogs som utmanare på Vegatoppen.

– Radio Vega har ett mångsidigt musikutbud, från gangsta rap till Pappas eget band. Där platsar jag bra.

I veckans omröstning körde han rakt upp till en andraplacering på listan med bara en halv procent färre röster än listettan, Borgåbördiga sångerskan Elna Romberg med låten My Shelter. Målet är förstås att knipa förstaplatsen nästa vecka men då gäller det för Vega-lyssnarna att rösta flitigt på Open Road.

Jag vill inte bara sitta i ett mörkt pubhörn och gnava på Ei tippa tapa och andra barklassiker. Jag siktar på världen.

Hela tiden har det varit klart för Lee Angel att han vill få ut sina låtar till en bredare publik. Hur livet ser ut om tre månader eller sex, det har han ingen aning om men klart är att den egna musiken står i fokus.

– Jag vill inte bara sitta i ett mörkt pubhörn och gnava Ei tippa tapa och andra barklassiker. Jag siktar på världen.

Mer läsning