Lediga sticktider redan i dag – vaccinationerna fortsätter med 64-åringar och yngre som hör till riskgrupper

Coronavaccinationerna i Borgå framskrider. Från och med i dag, onsdag 31 mars klockan 10, kan flera nya grupper boka vaccinationstid (se faktatruta). Bild: Ksf-arkiv/Kristoffer Åberg

Flera hundra vaccinationstider med Pfizer Biontechs vaccin öppnas upp den här veckan meddelar Borgå stad. Nu är det 64-åriga Borgåbor och yngre personer som hör riskgrupperna 1 och 2 som står i stickturen.

De första coronavaccinationerna ges redan den här veckan till 64-åriga Borgåbor. Borgå stad meddelar att det finns flera hundra lediga tider som kan bokas av personer som hör till åldersgruppen som står på tur. Boka tid kan också yngre personer som hör till riskgrupperna 1 och 2, alltså personer över 16 år respektive 18 år.

Det är Pfizer Biontechs vaccin som gäller och de första lediga vaccinationstiderna går att boka redan i dag, onsdagen den 31 mars, med start klockan 10. Lediga tider finns också för torsdag den 1 april, och mera tider öppnas senare men om dem informeras skilt.

– Vaccinationstiderna för seniorer har inte fyllts den här veckan. På grund av hållbarheten på Pfizer Biontechs vaccin ges de nu till den grupp som är följande i vaccinationstur, säger utvecklingsdirektör Katja Blomberg i ett pressmeddelande.

Vaccinaktuella just nu:

Personer födda år 1951 eller tidigare alltså personer som fyller 70 i år eller är äldre än det. (Pfizer Biontech) Lediga tider finns.

För åldersgruppen 65–69 år finns lediga vaccinationstider för dem som hör till riskgrupper och för alla andra i samma ålderskategori. Den nedre åldersgränsen är födelsedagen, inte födelseåret.

Tidsbeställningen för 65–69-åriga öppnas onsdagen den 31 mars klockan 10. Alla 65–69-åriga vaccineras med Astra Zenecas vaccin.

Personer som tillhör riskgrupp 1 och 2 på grund av sjukdom och är i åldern 50-64 år kan beställa vaccinationstid från och med i dag, onsdagen den 31 mars klockan 10 och elektroniskt klockan 13. Vaccinationstider finns till den 31 mars och 1 april. Mera tider öppnas senare och staden informerar skilt när de öppnas.

Personer som tillhör riskgrupp 1 (16–49 år) eller 2 (18–49-år) på grund av sjukdom kan också boka vaccinationstid. Tidsbeställningen per telefon öppnas i dag, onsdagen den 31 mars klockan 10 och den elektroniska tidsbeställningen öppnas torsdagen den 1 april klockan 10. Vaccinationstider finns för samma dag. Mera tider öppnas senare och staden informerar skilt när de öppnas.

Tidsbeställningen börjar per telefon onsdagen den 31 mars klockan 10, och återuppringningar börjar ringas genast. Tidsbeställningsnumret är 040–145 5000.

Det finns även rikligt med lediga vaccinationstider för 70-plussare och äldre. Personalen har betat av samtalen i telefonkön, men alla personer har man inte lyckats nå trots upprepade samtal. Det finns också en risk att samtalet till tidsbokningen av någon orsak inte registrerats, och i bägge fallen måste man ringa upp tidsbeställningsnumret en gång till.

Utöver telefonkön har alla ovaccinerade över 80-åringar ringts upp och erbjudits vaccinationstid. Också den rörliga vaccinationsenheten ger vaccin till exempel i handikappservicens enheter. Blomberg lyfter fram att det är viktigt alla Borgåbor över 70 år får vaccinet och påpekar att det finns lediga sticktider för just den här gruppen.

– För de närmaste veckorna har vi fler doser av Pfizer Biontechs vaccin än vad det finns ovaccinerade bland över 70-åriga. Att yngre i riskgrupperna vaccineras försämrar alltså inte de äldsta åldersgruppernas möjligheter till vaccination, säger Katja Blomberg.

Mera information om vaccinationer hittas på Borgå stads webbplats, www.borga.fi/coronavaccinering.