Läsningens festligaste dag firas i egen klass – barnens bokfavorit avslöjas på torsdag

Paavo Kerosuo (t.h.) och Hannu Risku underhåller barnjurygrupperna i samband med torsdagens Runeberg Junior-prisutdelning som direktsänds från biblioteket i Borgå. Barnen firar på distans i sina klassrum. Bild: Kristoffer Åberg

Det drar ihop sig till spännande tider för de intensivläsande Borgåbarnen som väljer årets Runeberg Junior-vinnare. På torsdag koras elevernas bokfavorit i den direktsända prisfesten från huvudbiblioteket i Borgå.

Förskolebarnen, förstaklassarna och andraklassarna – 210 till antalet – kan på grund av coronaläget inte delta fysiskt i prisfesten på biblioteket den 4 februari men i stället firar de på varsitt håll, i de egna klassrummen.

De läsglada barnen får bland annat diplom för väl utfört värv och bjuds på distansunderhållning tillsammans med skådespelaren Paavo Kerosuo och musikern Hannu Risku. Precis som under tidigare år bjuder den humoristiska duon på ett sångnummer där texten och musiken formas utifrån barnjurymedlemmarnas bokkommentarer.

Festligheterna inleds kl. 10 på torsdag, på traditionellt sätt med en fanfar. Under tidigare år har barnblåsare stämt upp en högtidlig trudelutt, men nu är det "fanfarfarbröderna" Patrik Latvala och Per Hytönen som tutar i gång prisutdelningen. Priskoordinator Catharina Latvala och Östnylands chefredaktör Helén Kurri håller i trådarna för den direktsända festen som kan ses live på Östnylands webbplats. *

Mest spännande för eleverna är förstås stunden då namnet på årets Runeberg Junior-vinnare avslöjas. Jublet lär inte lägga sig i första taget om det är den egna favoriten eller den egna gruppens favorit som utgår med segern. Om inte – eller om vinnarboken är skriven på det andra inhemska språket – så får barnen hursomhelst ett utmärkt lästips att lägga på minnet.

Östnyland träffade nyligen andraklassarna i Eköfska skolan i Tolkis som under de senaste veckorna haft extra mycket läsning på schemat. Vi har också presenterat de åtta kandidaterna och har du missat att läsa om nattexpresser, gråtmilda morfäder, favorithästar, busiga älvor och kometer som kommer, gå in på vår webbplats ostnyland.fi och klicka på Runeberg Junior-logon som finns till höger.

Runeberg Junior-pristagaren – både författaren och illustratören – kommer i år att delta i prisceremonin via videolänk och författaren som belönas med ett hedersomnämnande deltar också med en hälsning. Runebergsbysterna, som pristagarna traditionsenligt belönas med, eftersänds med posten.

Barnens eget litteraturpris, Runeberg Junior-priset, har som syfte att uppmuntra barn att läsa mera. Priset på 10 000 euro delas ut till en finländsk författare som skriver med för målgruppen 6–9-åringar.

Runeberg Junior-priset instiftades år 2017 av tidningen Östnyland och Borgå stad.

* Artikeln ändrad 1.2. kl. 13.55. Prisfesten sänds på Östnylands webbplats.

Petra Lind Reporter