Läsarna gillade påskig frågesport

Bild: Mostphotos

Östnylands påskiga frågesport fick läsarna att gå i gång. Fler än 1 000 svarsglada påskfirare tog sig an de nio frågorna som visade sig bara ganska kvistiga – bara 5 procent av alla som svarade fick fulla poäng.

Påskhelgens kyrkliga koppling hade de som svarade på vår lekfulla frågesport rätt bra koll på. Grekland firar inte påsk samtidigt som vi och ordet pesach, förlagan till påsk, kommer från hebreiskan. Ganska bra koll på sitt äggätande under påskhelgen hade de flesta också: i snitt 7 ägg per person slinker ner.

Frågorna om hur länge Mignonäggen har tillverkats, vad den persiska släktingen till memma är gjord av och Påsköns geografiska läge samt polynesiska namn hörde däremot till de knepigare frågorna. Testets svårighetsgrad speglas också i resultaten. De allra flesta kom upp till två, tre eller fyra rätt.

Bland dem som tog sig igenom testets alla 9 kvistiga och mindre kvistiga frågor var det Viveca Husberg som gynnades av lotten – hon vinner en härlig vårbukett.

För den som ännu inte testat sitt påskunnande så är det bara att köra på. Frågesporten ligger kvar på Östnylands webbplats.