Lär man sig verkligen simma på tio dagar? Ja, menar ledarna för simskolan

BAD. Barnen börjar med att doppa fötterna. Bild: Kristoffer Åberg

I år firar Folkhälsans simskolor 90 år. Förutom att lära sig simma kan man dessutom bekanta sig med simbilen i Borgå.

Folkhälsans simskola för både nybörjare och mera erfarna simmare har börjat. Barnen är indelade i fyra grupper enligt simkunskaper, så att de som simmat mer och de som simmat mindre är i skilda grupper. Badstranden är fylld av ivriga barn som väntar på att ta ett dopp i det varma vattnet, medan föräldrarna passar på att njuta av solskenet.

Rocco, Oscar, Joel och Lilly förklarar att det bästa med simskolan är "allt".

– Det är roligt att lära känna nya vänner, säger Rocco. De kommer gärna också på fritiden och simmar i Kokon. Alla vill fortsätta vara med i simundervisningen även nästa år.

De ingår i en historia som pågått i 90 år.

BAD. Barnen börjar med att doppa fötterna. Bild: Kristoffer Åberg

Simskolan härstammar från 1929

Simskolan har varit en del av den finlandssvenska och finska kulturen. Folkhälsans första simkurser ordnades för första gången år 1929 i Kronoby, Kimito, Pernå, Korpo och Pargas. I dag finns Simskolan på ungefär 200 orter. Gertrud Wickman är personen bakom den moderna och lekfullare simundervisningen. Simundervisningen har berikats av nya metoder och simverksamheter, bland annat simning för specialgrupper, babysim och vuxensimskolor – och mera är på väg. Cecilia Björkskog, simombud för Folkhälsan i Borgå berättar hur viktigt det är att lära sig simma utomhus.

– Ett olycksfall i havet är inte detsamma som ett olycksfall i en simhall. Vi hoppas kunna fortsätta verksamheten ute, men på grund av Borgå stads beslut att sluta med understödet till Folkhälsans simskola ordnas simundervisningen oftare i simhallar än ute. Men man skall passa på att simma ute under sommaren, så länge algblomningen inte ställer till med problem.

Vattnet i Kokon är kring 23 grader och klart. Glada simmar barnen omkring och lyssnar på lärarna. Folkhälsans simundervisning grundar sig på olika lekar i vattnet och på land. Barnen är tjugo minuter i vattnet och tjugo minuter på land, i två omgångar.

– Det var inte kallt. Att vara i vattnet är bäst, säger eleven Siiri efter att ha kommit upp på land.

VIKTIGT MED SIMSKOLA. Cecilia Björkskog trivs som simombud för Borgå Folkhälsa. Bild: Kristoffer Åberg

Tvåspråkig undervisning

Cecilia Björkskog påminner att man absolut ska delta i simskolan oavsett sitt modersmål. Hon nämner att de finsktalande barnen som deltar blivit färre i år. En simkurs är tio dagar lång, vilket räcker även om föräldrar ibland ställer sig frågan "lär dom sig verkligen simma på tio dagar?".

– Man ser en jättestor utveckling på tio dagar, bara man lyssnar på lärarna. Man ser också hur barn som i början kanske varit lite rädda för vattnet blir självsäkra och efter några dagar dyker de till botten och tar med sig sand på vägen upp, säger Cecilia Björkskog.

Det händer också något annat den här sommaren. Folkhälsans simbil kommer till Kokon tisdagen den 2 juli klockan 13.30. Simbilens uppgift är att visa livräddning, återupplivning och allmänt sjövett på ett kreativt sätt, både på land och hav.

– Målet är att uppmuntra barn och vuxna bland annat om sjövett.

Programmet består av bland annat livräddningsuppvisningar, livräddnings- och återupplivningsövningar och diskussioner om båt- och strandvett. En fartfylld uppvisning med Tinna Hjält, Kaninen och Vargen kommer också att ordnas. Tillfället är öppet för alla och gratis.

Det finns lediga platser till simskolan som börjar den 8 juli klockan 10. Anmälningarna görs via Folkhälsans webbsida. Simlärarna Freja Frankhaeuser, Sofia Rosenström och Malin Tenhonen undervisar på både svenska och finska.

UPP PÅ LAND. Siiri skall leka på stranden. Bild: Kristoffer Åberg

Mer läsning