Lappträskodling kan bli framgångssaga

VINNANDE KONCEPT. Robbes Lilla Trädgård utvecklar ett nytt odlingssystem med vertikal odling i slutna utrymmen. Bild: Erika Lindström

Robbes Lilla Trädgård har goda möjligheter att växa till ett lönsamt exportföretag som sysselsätter både i Finland och utomlands.

Lappträskföretaget Robbes Lilla Trädgård valts till det mest lovande tillväxtföretaget i tillväxtprogrammet för företag i Kasvu Opens tävling Östra Nylands Tillväxtstig. Weldmec Marine från Borgå fick ett hedersomnämnande. Företagen avancerar till den nationella fortsättningssparringen och finalen, där de bästa tillväxtföretagen i serierna Start again och Startup utses.

Segrarna utsågs bland sammanlagt 15 tillväxtinriktade företag, som gallrades ut bland 32 sökande i Östra Nyland för en två dagars sparring av experter i branschen.

Vinnarföretaget Robbes Lilla Trädgård utvecklar ett nytt odlingssystem med vertikal odling i slutna utrymmen.

Tävlingsdomarna bedömer att de innovativa produkterna företaget erbjuder kan enkelt lösa stora globala problem. Dessutom innehåller företagets tillväxtplan utöver en skalbar affärsverksamhet också stora möjligheter att skapa arbetstillfällen både i hemlandet och utomlands.

– Vi tror att företaget är nästa stora exportprodukt när det gäller växtunderlag. Dessutom har företaget ett utmärkt team som gör den grundläggande affärsverksamheten lönsam, säger domarna.

Östra Nylands tillväxtstig

Är en del av Kasvu Open, vars nationella final arrangeras 25–26.10 i Jyväskylä.

Sammanlagt 100 företag från tillväxtstigarna når finalen.

I år arrangeras sammanlagt 27 tillväxtstigar inom olika branscher och områden.

Domare i Borgå var Fredrik Pressler, Posintra, Matti Karjula, Primer, Gustaf Forsberg, Helsingforsregionens handelskammare, Esko Viinikainen, Yrityslaskenta, Jari Wetterstrand, Point College, Lena Forsström, Nordea Bank Finland och Peter Backman, Posintra.

Weldmec Marine, som fick hedersomnämnandet, är ett familjeföretag som koncentrerar sig på tillverkning av yrkesbåtar samt aluminium- och stålkonstruktioner speciellt för havsindustrin.

Enligt domarna tillverkar Weldmec Marine i Borgå världens bästa båtar för yrkesbruk. Företaget har ett mycket gott rykte på marknaden, och detta stöds av innovativ produktutveckling tillsammans med kunderna.