Lappträsk nyanställer – vill stöda företagare i kommunen

FÖR FÖRETAG. Kommundirektör Tiina Heikka hoppas att Lappträsk hittas just rätt person för den nya befattningen som näringslivsutvecklare. Bild: ARKIV/Kristoffer Åberg

En befattning som näringslivsutvecklare står att söka i Lappträsk. Det är en helt ny tjänst som tillsätts på deltid för tre år och målet är att erbjuda företagare mera service.

Den nya näringslivsutvecklaren i Lappträsk ska inte sitta på kommunkansliet och slita stolen utan röra sig bland företagarna, hjälpa dem och aktivt lobba för Lappträsk som placeringsort för nya företag.

– Vi vill stöda företagande och provar en modell med en egen näringslivsutvecklare. För ett par år sedan jobbade en person tre månader som näringslivsutvecklare här och det försöket gav oss goda erfarenheter. Nu godkände fullmäktige en nyanställning, säger en glad kommundirektör Tiina Heikka.

Den person som söks ska vara professionell inom företagsutveckling. Personen ska vara lättillgänglig och aktiv.

– Vi söker rätt sorts person för jobbet. Det här är ett jobb man inte lär sig på skolbänken, vi vill inte ha en förvaltningsbyråkrat utan någon som kan företag också praktiskt, säger Heikka.

Det formella behörighetskravet ger också plats för alternativ. Kravet är en lämplig utbildning och arbetserfarenhet inom utveckling av näringsliv. Den som väljs till befattningen ska behärska båda inhemska språken, gärna flera.

Sextio procent

Näringslivsutvecklaren arbetar tillsammans med kommundirektören som en länk mellan företagarna och kommunen. Företagarna kan få hjälp med finansierings-, marknadsförings- och tomtärenden eller med att hitta en affärslokal. Näringslivsutvecklaren ska också marknadsföra Lappträsk för företagare.

– Vi vill ha en person som endast jobbar för Lappträsk. Om man har flera kommuner på sitt bord kan det vara en utmaning att veta vilken kommun man ska rekommendera för ett företag.

Näringslivsutvecklaren anställs på deltid, 60 procent. Det motsvarar 22,5 arbetstimmar per vecka. Sista ansökningsdagen för den nya befattningen är sista januari. Arbetet inleds enligt avtal och upphör sista december 2020.

– Det finns finansiering för den här perioden. Vi följer med hur det går och ser om företagen och den som väljs för jobbet är nöjda med det här sättet att jobba för företag, säger Heikka som inte ser det som uteslutet att befattningen kan bli permanent.

Deltid

Tills vidare har en person hört sig för om jobbet.

– Jobbet är en deltidsanställning, vilket kan begränsa intresset lite. Å andra sidan kan det vara perfekt för någon som har något annat som inte tar så mycket tid. Eller för någon som just blivit pensionär och som upplever att hen ännu har mycket att ge på arbetsmarknaden, säger Heikka.

En företagare kan också komma på fråga när personen väljs, men det ska vara en och samma person som sköter befattningen.

– Uppgiften kräver att man har förtroende för varandra. Näringslivsutvecklaren fungerar också som sparrare för företagare, säger Heikka.

Ansökan finns på www.lapinjarvi.fi. Kommundirektör Tiina Heikka ger mer information om befattningen.

Mer läsning