Lappträsk får frisbeegolfbana: "Ser helst att den byggs i centrum"

UPPSVING. Frisbeegolf blir allt mer populärt i Finland. Här en bild från tävlingen Tyyni som gick av stapeln i Sibbo i juni. Bild: Jon Nyqvist

Östnyländska frisbeegolfare får allt större utbud av banor. Liljendal fick en bana i våras, och snart står Lappträsk på turen.

Lappträsk kommun får 5 000 euro i bidrag för att bygga en frisbeegolfbana. Det blev klart förra veckan när Regionförvaltningsverket i södra Finland beviljade understöd för idrottsverksamhet.

Var banan ska byggas är ännu oklart enligt kommundirektör Tiina Heikka, men fullmäktige kommer att diskutera ämnet i augusti.

Jouko Toropainen var en av initiativtagarna till frisbeegolfbanan. Han spelar frisbeegolf i Kouvola, Kotka och Lovisa men saknade en bana i hans hemkommun Lappträsk.

– Vår plan är att banan skulle byggas i området kring Mariebergs idrottsplan, så nära kyrkobyn som möjligt. Banan kräver inga byggarbeten utan den följer helt och hållet naturens villkor, säger Toropainen.

Han hoppas på en bana med nio hål. 5 000 euro som kommunen beviljats räcker inte till för det, utan det kommer att behövas mer pengar av kommunen eller talkokrafter för att ro projektet i hamn. Det som kostar är kastunderlagen och korgarna, som fungerar som hål.

Frisbeegolf är en hobby på uppgång. I våras öppnade också en ny bana i Liljendal.

– Fördelen är att människor i alla åldrar kan spela frisbeegolf. Dessutom behöver man inte en bil för att spela det om banan finns i Lappträsk kyrkoby, utan man ta sig till fots till banan och börja på valfritt hål, säger Toropainen.

När banan väl är klar vill Jouko Toropainen bjuda in någon från förbundet för att hålla en nybörjarkurs i frisbeegolf, så att alla som vill spela kan lära sig sporten.

Mer läsning