Lantlig komedi roar i Lappträsk

ROMANTIK. Svinfarmaren Arvi (Heikki Heinonen) är nöjd med livet på lantgården – förutom att det fattas en fru i huset. Förälskelsen Lissu (Arja Rajala) går det tyvärr lite si och så med i pjäsen Miehen tuoksu som har premiär i Lappträsk fredag kväll. Bild: Mikko Kuivalainen

Fredag kväll är det premiär för komedin Miehen tuoksu på tiljorna utanför Hotelli Hanhi i Lappträsk. Lapinjärven Kesäteatteri bjuder på skratt med en fläkt av romantik korsat med svingårdsodörer.

Sika-Arvi heter huvudpersonen i Lapinjärven Kesätetteris pjäs för i sommar, den lantliga komedin Miehen tuoksu skriven av Tanja Puustinen-Kiljunen. Pjäsvalet sitter perfekt i Lappträsk som är känt för sina många svingårdar, för Heikki Heinonens Arvi driver hemgårdens svinproduktion tillsammans med sin ålderstigne far.

– Arvi pinas av svinfarmarens evinnerliga problem, svinlukten vill inte lossa då dagens arbete är gjort och i den problematiken sammanfattas också pjäsens namn, Miehen tuoksu, mannens lukt eller doft, säger Titta Väkevä, ordförande för föreningen Lapinjärven BluesRock Yhdistys som producerar pjäsen.

Svinen mår bra och allt är i skick på gården, förutom att det fattas en matrona som sällskap. Det är här som romantiken kommer in i bilden. Arvi har redan länge varit förälskad i Lissu (Arja Rajala) men problemet är att han inte lyckas agera på sin förtjusning. Precis som sig bör i en sommarkomedi står förvecklingarna för dörren och händelserna trappas upp innan "slutet gott allting gott".

Svinlukten vill inte lossa då dagens arbete är gjort och i den problematiken sammanfattas också pjäsens namn, Miehen tuoksu, mannens lukt eller doft.

Sitter i miljön

– Föreställningen sitter bra i Lappträskmiljön men den är också humoristisk och lättsam trots att den också lyfter fram tyngre känslor. Känsloskalan är bred och om vi också kan väcka publikens känslor så har vi lyckats, säger Väkevä.

Jämfört med tidigare år har ensemblen trappat ner på de musikaliska inslagen – nu står producenten Vesa Peltola för musiken och pjäsen ljudvärld i övrigt – och danselementen är också färre.

GUBBTRIO. Närmare tjugo skådespelare formar ensemblen som gör årets pjäs i Lappträsk. I mitten ses en av producenterna, Sauli Silfvast, som också spelar en central roll i Miehen tuoksu. Bild: Mikko Kuivalainen

I sommar är det komiska dramat självt som står i centrum, och på scenen nedanför Hotelli Hanhi ses närmare tjugo amatörskådespelare i olika åldrar. En del har varit med tidigare medan andra står spelar sommarteater för första gången. Här har årets regissörer, proffsskådespelarna Konsta Mäkelä och Miina Turunen, gjort sitt för att svetsa samman ensemblen och har lockat fram teatertalangerna hos samtliga aktörer.

– Budgeten är begränsad men vi har velat satsa på regi och grundlig rollinstudering trots att alla som är med spelar teater som hobby, säger Titta Väkevä.

Väkevä gläder sig också åt att Lapinjärven BluesRock Yhdistys över sommaren kunnat anställa en ung Lappträskbo som sköter om bland annat biljettbokningar och andra administrativa uppgifter kring pjäsen.

Trehundra åskådare per föreställning får plats på Lapinjärven Kesäteatteris utescen nedanför Hotelli Hanhi. Läktaren har inget tak så regnrock eller motsvarande rekommenderas vid ostadigt väder. Paraplyn är förbjudna.

FAKTA

Miehen tuoksu

Lapinjärven Kesäteatteri sätter upp Tanja Puustinen-Kiljunens lantliga komedi på utescenen nedanför Hotelli Hanhi.

Premiär är det fredagen den 29.6 kl. 18.30. Föreställningen ges sammanlagt tio gånger fram till den 13.7.

Biljetterna kostar 15 euro för vuxna, 10 euro för barn under 12 år. Det finns också rabatterade gruppbiljetter.

Bokningar via tfn 040–254 3936 kl. 12–18, till och med kl. 17 till föreställningen samma kväll.

Biljetter kan också bokas via ett formulär på webbplatsen www.lapinjarvenkesateatteri.fi.

Föreställningen räcker knappt två timmar inklusive paus.