Långhelgen var lugn – markbränder sysselsatte brandkåren

RYCKTE UT. Långhelgen var lugn för räddningsmyndigheterna i östra Nyland. Brandkåren sysselsattes av ett antal små markbränder – typiska för den här tiden på året. Bild: Ksf-arkiv/Kristoffer Åberg

Först maj-firandet gick precis så lugnt till som de lokala myndigheterna hoppades på, åtminstone om man ser till mängden utryckningar som räddningsverket gjorde under långhelgen.

– Det har varit en väldigt lugn helg, säger Toni Nurmivaara, jourhavande brandmästare på Räddningsverket i Östra Nyland.

Utryckningarna som brandkåren haft under långhelgen hänför sig till typiska vårsysslor snarare än första maj-firande. Många har passat på att räfsa i trädgården och röja på tomten, för att sedan bränna upp kvistar och krattavfall. Det ledde i sin tur till extrajobb för brandkåren.

– Vi ryckte ut och släckte några markbränder på fredag och lördag. Elden kom lös bland annat i Vålax, säger Nurmivaara.

Vädret var i och för sig helt okej för att bränna trädgårdsavfall, bortsett från att vinden friskade i på sina ställen. Perfekta förhållanden rådde egentligen först i söndags efter att det regnat kvällen innan och hela natten igenom.

– Små markbränder av det här slaget är typiska vårfenomen, säger han.

Den pågående coronaepidemin har överlag haft en dämpande effekt på antalet utryckningar, såväl i östra som på det nationella planet. Enligt Toni Nurmivaara rycker man, som läget är nu, ut ungefär 20 procent färre gånger än normalt på Räddningsverket i Östra Nyland.

Mer läsning