Dags för junior-VM – "Khataev ett medaljhopp"

MEDALJHOPP: Arslan Khataev (till höger) tog sitt andra raka NM-guld i våras. Nu kämpar han om medalj i junior-VM i S:t Petersburg. Bild: Anna Laukkanen

Porvoon Nyrkkeilyseuras löfte Arslan Khataev är en av de sju boxare som representerar Finland i junior-VM (U19) i S:t Petersburg. Boxningsförbundets chefstränare Jarkko Pitkänen hoppas på en medalj – och lyfter upp Borgåboxaren som ett av framgångshoppen.

En rekordstor trupp kämpar den kommande dryga veckan om framgång i junior-VM i boxning i S:t Petersburg. Boxningsförbundets målsättning är att septetten skulle göra en gedigen och jämn laginsats och gärna dessutom kamma hem en medalj. En ambitiös målsättning, men ingen omöjlighet. I truppen finns nämligen bland annat två stycken EM-medaljörer, en av dem Borgåboxaren Arslan Khataev, 18 år.

– Vårt mål är en medalj. Jag börjar inte spekulera i vilken viktklass medaljen tas i eftersom lottningen ofta spelar en stor roll, säger Boxningsförbundets Jarkko Pitkänen.

Han plockar ändå fram några namn.

– Bland annat är Khataev ett medaljhopp.

Khataev boxas i 56-kilosklassen och han inleder sitt JVM i dag. På söndag är det dags för en eventuell sextondelsfinal medan åttondelen och kvartsfinalerna avgörs på tisdag respektive onsdag.

Semifinalskedet är om en vecka på fredag och junior-VM kulminerar lördagen den 26 november med finaler framför upp till cirka 7 000 åskådare i Siburarenan i den ryska storstaden.

Händelserikt år

Khataev och resten av landslagstruppen förberedde sig med träningsläger i Tyskland och i Tjehov nära Moskva. På måndag bar det av till mästerskapsorten där Khataev avrundar ett händelserikt boxningsår.

På våren tog Khataev, då ännu 17 år gammal, sitt andra raka nordiska mästerskapsguld och blev vald till herrlandslaget. Ett väntat möte med före detta JVM-bronsmedaljören Matti Koota om den inofficiella titeln som nationens bästa i 56-kilosklassen blev aldrig av då Koota valde att lägga av. I stället slängdes Khataev in i hetluften i OS-kvalturneringen där han fick ett riktigt elddop på seniornivå. Khataev mötte nämligen blivande Olympiska mästaren Robeisy Ramirez i sin första match. Det blev en förlust men också en hel del beröm.

Finlands olympiska kommitté var en av dem som märkte Khataevs fina framsteg och kommittén beslutade att skicka i väg Khataev till OS i Rio där han hjälpte blivande OS-bronsmedaljören Mira Potkonen i hennes matchförberedelser.

Khataev smittades av OS-febern och slog fast amatörkarriärens stora mål: OS i Tokyo 2020.

– OS 2020 är mitt stora mål, sade Khataev, som efter Tokyo-OS sannolikt vänder blicken mot en proffskarriär.