Landmärken inbjuder till en paus

STADIGT. De nya bänkarna i granit placeras ut i9 nationalstadsparken under sommar. Bild: Borgå stad

Nationalstadsparken i Borgå får nya bänkar. Bänkarna är i form av stenblock i röd granit och de placeras ut vid åstranden, i Maren och längs friluftsleden från Kokon till Hammars.

Granitbänkarna, som är försedda med texten Nationalstadspark på tre språk, finns just nu i stadens depå och de placeras ut under sommaren. Tills vidare finns det tio bänkar, men staden planerar att köpa fler så småningom.

Bänkarna är två meter långa, en halv meter breda och lika höga. En bänk väger omkring två ton och de kostar omkring 1 500 euro per styck.

– Idén med att skaffa bänkar i granit föddes i arbetsgruppen för nationalstadsparken. Kommunaltekniken planerade bänkarna och sedan bad vi tre naturstensföretag om en offert av vilken vi sedan valde en, säger stadsträdgårdsmästaren Mikko Kaunisto.

Borgå nationalstadsparks nya bänkar av röd granit placeras bland annat längs stranden av Borgå å i centrum samt i Maren och längs friluftsleden Kokonudden–Uddas–Hammars.

Bänkarna är ett led i att lyfta fram nationalstadsparken för både ortsbor och turister. Bänkarna är både skyltar och bänkar, allt i ett. De har tillverkats av inhemsk röd granit från Tövsala.

Mer läsning