Landgång byggs om efter nattlig olycka

Bild: Victoria Riikonen

Exakt varför landgången ned till Kanonbryggan intill gamla bron i Borgå stjälpte och femton unga föll i ån sent i lördags är ännu oklart. Staden utreder saken och reparationsarbetena startar i snabb takt.

En speciell olycka inträffade strax före midnatt i lördags, då femton ungdomar ramlade i ån efter att landgången till kryssningsbryggan vid kanonen på åns västra sida plötsligt vält. Ytterligare femton personer blev kvar på bryggan och dem hjälpte Räddningsverket i östra Nyland i land. De som hamnat i vattnet kravlade upp själva. Ingen skadade sig.

Bryggan och landgången har tidigare använts ganska lite, men i år har Porvoo Line inlett kryssningsverksamhet längs ån med m/s Queen och tagit upp passagerare också där. En andra avgångsplats finns i passagerarhamnen vid Ågatan och det är den här platsen alla kryssningsgäster nu hänvisas till.

Det var ändå inte kryssningsgäster som hamnade i vattnet i lördags utan unga som tagit sig till bryggan av andra orsaker.

Utreds och byggs om

Bryggan är Borgå stads och kommunteknikchefen Kari Hällström säger att en utredning redan beställts av en sakkunnig.

– Jag har ingen klar uppfattning av hur allting gått till, jag har visserligen hört att alla de som fanns på landgången skulle ha ställt sig på ena sidan och de har kanske också hoppat. Men som sagt, det här är bara vad som sagts. Nu ska allting undersökas.

Han förklarar att både landgången och landfästet granskas, samma gäller själva bryggan.

– Konstruktionerna måste sedan förstärkas och vi måste nog också införa en begränsning. Det är sedan en annan sak om den följs.

Han lovar så snabba åtgärder som möjligt.

– Jag hoppas att allting är klart redan denna vecka, men krävs större ingrepp kan det gå till nästa vecka.

Brandmästaren Jouni Virta var inte själv på jobbet då olyckan inträffade och räddningsverkets personal ryckte ut. På måndagsmorgonen säger han till ÖN att eftersom både landgången och bryggan är stadens, ligger ansvaret nu hos Borgå.

– Vi har inte längre någonting att göra med saken.

Enligt uppgift hörde alla ungdomar till samma sällskap och räddningsverket kontrollerade att alla klarat sig helskinnade och ingen blivit kvar i vattnet. Också dykare fanns på plats.

Mer läsning