Lampa fattade eld på vårdhem

BRAND. En dement invånare på vårdhemmet Lagmannen i Borgå hade torkat ett par blöta byxor på en lampa som började brinna. Bild: Kristoffer Åberg

Personalens snabba agerande räddade situationen.

En golvlampa fattade eld i vårdhemmet Lagmannen i Borgå tidigt på torsdagsmorgonen. En dement invånare hade torkat ett par blöta byxor på lampan. Räddningsverket ryckte ut med flera enheter, men ingen person skadades och de materiella skadorna blev inte heller stora, säger vårdhemmets chef Pia Paananen.

– En liten eldsvåda och en del rök uppstod men det var ingen större fara. Givetvis kommer vi att gå igenom alla rum och granska lamporna. Vi måste fundera på hur vi ytterligare kan förbättra brandsäkerheten.

I Lagmannens vårdhem bor 68 personer på fyra avdelningar. Nattetid ansvarar två vårdare för säkerheten, och Pia Paanaen säger att de gör ronder på avdelningarna regelbundet under natten.

– Alla rum är försedda med brandalarm och sprinklersystem. Personalen hörde larmet, och kunde genast lokalisera vart det kom ifrån och kallade på hjälp. Personalen visste precis hur de ska agera, ett stort tack till dem.

Många av invånarna märkte inte ens vad som hände utan sov lugnt i sina rum. I dag ska invånarna och deras anhöriga informeras om tillbudet.

Mer läsning