Lågpriskedja etablerar sig i Kungsporten – bygglov behövs för planerat nybygge

CENTRALT LÄGE. Puuilo ska verka på en synlig plats i Kungsporten mitt emot K-Rauta. Bild: Lotta Åberg

Puuilo, en nationell kedja inom järnhandeln, har för avsikt att etablera sig i det nya affärshus i Kungsporten som fastighetsfonden Kiinteistö Oy Taxus nu söker bygglov för. Byggnaden består av två affärslokaler, den andra viks för en besiktningsstation.

Puuilo grundades 1982 som en snickarverkstad i Kajana och är i dag en av de ledande lågpriskedjorna i Finland. Bolaget har i dag 23 affärer runtom i landet samt en nätbutik. Personalantalet uppgår till cirka 340 och omsättningen är ungefär 115 miljoner euro. Bolaget ägs av Adelis Equity Partners Fund I AB tillsammans med den operativa ledningen.

Kedjan har ett brett produktsortiment bestående av do-it-yourself/renoveringsrelaterade produkter, verktyg, biltillbehör samt trädgårds-, husdjurs- och hushållsprodukter. Man fokuserar framför allt på hemmafixare.

Plåt och träribbor

Affärshuset i Kungsporten byggs om lovet beviljas vid Sprutmästaregatan 1, mitt emot K-Rauta. Tomtens areal är på drygt 5 500 kvadratmeter. Taxus anhåller om att få bygga 3 441 kvadratmeter, huvudsakligen i en våning. Taket på huset är platt.

Fasaderna är av grå plåt med bruna lasyrmålade träribbor som effekt. Bilplatserna, 66 till antalet, ligger dels framför affärsbyggnaden, dels på kvarterets område för bilplatser. Byggnads- och miljönämnden behandlar ansökan i kväll, tisdag.

Den aktuella fastighetsfonden hör till Wasa Group – koncernen som är verksam inom fastighets- och byggbranschen. Den ägs av Ari Tyynismaa och Jani Peräsarka. Koncernen har omkring 200 anställda.

Puuilos verkställande direktör Juha Saarela är tillsvidare förtegen och säger att man normalt kommer ut med information om den här sortens ärenden först då bygglov beviljats. Men han bekräftar den planerade etableringen och lovar berätta mera inom en snar framtid.

Mer läsning