Läger likt de man besökte som liten – men för vuxna

Reträtterna ordnas på Traditionscentrum Kuggom i Lovisa. Bild: Paja Camps

Kreativitet i lugn miljö utan prestationskrav, det består konstreträtterna i Kuggom av.

De flesta minns säkert lägertiden som barn – man åkte i väg i några dagar till en befriande miljö för att pröva på olika aktiviteter och umgås med både gamla och nya vänner. Sara Bengts, projektkoordinator på Paja Camps konstverkstäder i Kuggom, minns lägertiden med glädje. Därför skapade hon utifrån en idé av konstnär Olli Räty ett lägerkoncept för vuxna. Traditionscentrum Kuggom har fått Leader–finansiering för projektet år 2021.

– Under reträtterna uttrycker vi vår kreativitet utan krav och press för att prestera på ett visst sätt, säger Bengts.

Reträtterna äger rum på Traditionscentrum Kuggom. I september ordnas "Woodster Days", där skogsluft och närvaro i naturen kombineras med kreativitet. I oktober ordnas keramik och bildkonstreträtten "Me Makes We".

För att få inspiration till reträtterna träffade hon under våren konstnärer och intervjuade människor för att skapa en helhet som lockar vuxna.

– Jag fick över hundra svar, och det visade sig att de flesta vill kombinera olika konstformer på ett och samma läger, på samma sätt som man gjorde när man var liten på läger.

Utöver sitt jobb som projektkoordinator jobbar Bengts som företagare med kreativitet, och enligt henne är det viktigt också för vuxna att utvidga sitt tänkande.

Reträtterna ordnas på Traditionscentrum Kuggom i Lovisa. Bild: Paja Camps

– Jag hade länge funderat på hur man kunde stöda vuxnas kreativitet. Jag hoppas att reträtterna kommer ge en bas för kreativt tänkande som deltagarna kan ha nytta av också efter att reträtterna är slut, säger Bengts.

Reträtterna ordnas för första gången i år, och tanken är att kunna fortsätta verksamheten i framtiden.

– Vi hoppas på att i framtiden också kunna erbjuda reträtter för folk från andra länder. I år blev det inte av på grund av coronapandemin.

Anmälningen för höstens reträtter är i gång och många har redan varit intresserade. Bengts betonar det viktigaste med reträtterna – att tända gnistan till kreativt tänkande.

– Det ska vara en rolig och befriande upplevelse där vi utvidgar vår tankeverksamhet.

Läs mera och anmäl dig på Paja Camps webbplats.