Läckra bakelser bland mossa och palmer

SAMSTÄMDA. Laura Pehkonen ställer ut keramik och Tuovi Eskola akvareller i Galleri Gamla Kaplansgården. Bild: Kristoffer Åberg

På en konstarena som överlag domineras av det intellektuella och socialkritiska kan det förefalla något överraskande när någon visar spontan glädje och sinnlighet.

Konst

Tuovi Eskolas och Laura Pehkonens utställning på Galleri Gamla Kaplansgården till 23.12 2016.

Laura Pehkonen: Fantasi och Tuovi Eskola: Herbarium.

Tuovi Eskola och Laura Pehkonen vågar ännu tro på att andas skönhet i världen; färg är för dem båda en känslosak, något direkt och intuitivt. Eskola ställer ut naturpräglade akvareller och Pehkonen milda keramikskulpturer.

Båda konstnärerna är födda 1985, härstammar från Lahtis och har nyligen utexaminerats från Aalto-universitetet; Pehkonen från keramikavdelningen och Eskola från konstpedagogiska linjen. Det är första gången de ställer ut tillsammans och det är stimulerande att se hur väl de står i dialog med varandra; det organiska, lekfullheten och färgerna förenar dem. Trots att de arbetar i vitt skilda tekniker har de tillsammans gjort ett antal miniatyrskulpturer för utställningen. Tuovi står för träet och Laura för keramiken i dessa.

Unika former

Laura Pehkonen säger själv att hon inte ser sig som keramiker, utan som skulptör. Hon strävar efter unika verk och formen är enkel, sluten och ihålig. De stubblika pjäserna har delvis fått sin början under en residensvistelse i Paris, då hon fick inspiration att måla friare för hand. Tidigare jobbade hon i mindre delar, men nytt i denna serie är att hon för fram större färgytor.

Pehkonen jobbar långsamt och med olika lager, det kan ta upp till flera månader att göra en skulptur med alla bränningsfaser. Skulptören har bland annat låtit olikfärgade glasbitar smälta och de har fått slumpartat flyta ut på ytan. Hon har därefter målat för hand på detta, samt även tillsatt utprintade digitala bilder.

Pehkonen inspireras av bland annat ord när hon skapar. Titlarna är också humoristiska och lekfulla såsom Räk-pomelo eller Spunk. Verket Melon d'eau utstrålar något luftigt, positivt och läckert. Det känns som om man ville äta vissa av dessa skulpturer, likt bakelser i lockande färger.

Drömrum

I samspråk med keramikstubbarna på golvet hänger Tuovi Eskolas små drömlika akvareller på väggarna. Motiven är ofta växter, framför allt mossa, palmer, men med finns också tomma stolar i luftiga rum. Naturen och subtila berättelser återkommer i verken. En anonym kattkvinna tycks stå i huvudrollen och osynligt rör hon sig i drömlika salar och landskap. Vissa av målningarna närmar sig det abstrakta. Det ornamentala får ta plats i kläder och tapeter.

Tuovi har i cirka tio års tid målat i akvarell, men detta är första gången hon ställer ut i detta medium. Tidigare har hon ställt ut färgstarka, mosaikliknande collage i återanvänt trä med inspiration från Marocko, bland annat i Galleri Huuto i Helsingfors och på konstcentret Salmela i Mäntyharju. Vissa av akvarellerna i denna utställning relaterar även till marockanska interiörer.

Konstdialog

Överlag är hängningen väl gjord och verken står i dialog med varandra, framför allt färgmässigt sett. Till exempel samma purpurnyans återkommer i Pehkonens Frutti-verk och Eskolas akvarell Förändringar i himlen. Konstnärerna har dock valt att använda två olika utställningsnamn, vilket förefaller besynnerligt i och med att utställningen är mycket enhetlig.

Man kan gott säga att Kaplansgården återigen visar sin bästa sida som utställningsrum. Det är givande att se hur konstnärerna lyckats få fram olika stämningar i de vackra, ljusa salarna; ett rum är likt en stilla vinterträdgård, ett relaterar starkare till skogen, ett annat har en mera lyxig och upptrissad stämning emedan det sista rummet talar med en grov och allvarsam stämma.

Utställningen får en återigen att hoppas att Kaplansgårdens galleri får fortsätta som ett professionellt styrt konstgalleri.

Camilla Granbacka Konstkritiker

Mer läsning