Laban möter världen med ett leende

LEENDE. Kenyanska sångaren, dansaren och skådespelaren Laban Asila är en varm förespråkare för kulturella utbyten. – Det händer positiva saker när kulturer möts, säger Asila som sedan december bor och studerar i Finland. Bild: Kristoffer Åberg

Kenyanska Laban Asila har hittat ett andra hem i Finland. Han studerar, sjunger, dansar och bygger broar mellan den afrikanska och finländska kulturen.

– Nej, ska ni fotografera också?! säger Laban Asila uppbragt. Du skulle ha sagt något, jag kunde ha tagit med lite färggranna afrikanska tyger eller klätt mig i kenyansk stil. Nu ser jag ut så här trist ut, tillägger den propert klädda kenyanen då vi träffas på Point College i Borgå.

Det är här som den professionella sångaren, dansaren och skådespelaren studerar business. Han flyttade från Kenya till Finland i december och stortrivs; han pendlar till skolan från hemmet i Helsingfors.

Den första kontakten med Finland fick han för två år. Då besökte hans kenyanska band Nicholas Harmonies, där han är solist, Jyväskylä och på det följde flera musikaliska gästspel på andra finska orter; Tammerfors, Keuruu, Pihtipudas, Juva ...

Laban Asila fattade tyckte för Finland och känslorna var ömsesidiga. Den finska publiken tog helhjärtat till sig den traditionella afrikanska musiken som gruppen gör a cappella.

Det rimmar väl med kenyanens andra stora passion i livet, att göra gott. Asila är engagerad i en välgörenhetsorganisation Maisha Initiative Kenya som jobbar för att ge unga kenyaner möjlighet till en bättre framtid. Arbetslösheten i Kenya är hög och det är väldigt svårt för unga att få jobb.

– Vi hjälper ungdomarna att hitta vägar i livet, det kan handla om att uppmuntra dem att ta vara på sina talanger, tipsa om jobbchanser eller att ge dem möjlighet att studera. Vi besöker skolor institutioner och försöker charma unga att ta fasta på det positiva som livet kan ge. Ge dem hopp helt enkelt.

Det är dyrt att utbilda sig i Kenya och det finländska utbildningssystemet, som är jämlikt för alla, är en av de saker i Finland som imponerat mest på Asila. Med Finland som utgångspunkt jobbar han nu för ett tätare utbyte mellan länderna.

– Målet är att bygga nätverk som gör det möjligt för kenyaner att studera och arbeta i Finland och vice versa. Det händer positiva saker när olika kulturer möts.

Nya platser och nya människor ger vidgade perspektiv och ökar förståelsen det som är annorlunda. Det är orsaken till att Asila engagerat sig i Borgå stadsbibliotekets projekt En värld – många kulturer, du hittar dem på biblioteket, som kulminerar i en östafrikansk dag lördagen den 22 april.

Laban Asila finns på plats och bjuder in till några timmar med afrikansk kultur som omfattar allt från exotiska läckerheter till kenyanska rytmer.

– Jag kommer att leda en dansverkstad om tre lektioner ordnas under veckan före den afrikanska dagen. Det är väldigt kul att lära finländare att dansa på afrikanskt vis, säger han med ett brett smil.

Det är också något som han skulle vilja importera från Kenya till Finland: att möta alla människor med en hälsning och leende.

Dansverkstad med Laban Asila: ti 18.4, to 20.4 kl. 17, lö 22.4 kl. 12.30. Lektionerna är avgiftsfria, en timme långa och hålls på engelska. Anmäl dig till marika.sykko@borga.fi.

Mer läsning