Laakkonen vill säga upp 90

LAAKKONEN I KUNGSPORTEN. Bild: Kristoffer Åberg

Bilhuset Laakkonen, med verksamhet också i Borgå, meddelar att man inleder samarbetsförhandlingar på grund av en svag marknad och olika slag av strukturförändringar.

Verkställande direktör Tero Panhelainen vill inte i det här skedet gå in på vilket behovet är att minska på personalen på verksamhets- eller ortnivå.

Laakkonen fungerar i Borgå i Kungsporten och har här 58 anställda.

Koncernens behov är att maximalt säga upp 90 anställda och att spara 5 miljoner euro på årsnivå. Koncernen Laakkonen har i dag ungefär 1 300 anställda.

Alla delar av Laakkonen-koncernen berörs av samarbetsförhandlingarna, Autotalo Laakkonen Oy, Veljekset Laakkonen Oy och det administrativa moderbolaget Kauppahuone Laakkonen Oy.

Många orsaker

Koncernen meddelade för bara en kort tid sedan att man upphör att sälja och serva Seat, Volkswagen och Audi. I det skedet uppgavs det inte finnas något behov av att minska på personalen i Borgå, Kervo eller Varkaus där Laakkonen inte har sålt hela verksamheten till K-Caara.

Nu medger Panhelainen att den här förändringen är en delorsak till behovet av samarbetsförhandlingar.

– Andra orsaker är vårt köp av Arita i Helsingfors och, det allra viktigaste, att marknadsläget just nu är mycket utmanande.

– Vi har en alltför stor personal och måste anpassa oss till den nya verkligheten.

Mer läsning