Laakkonen: "Jag har saknat det här"

Sami Laakkonen var i storform mot HIFK i kvartsfinal nummer ett. Bild: Tommi Willberg

Akilles inledde sitt slutspelsäventyr med ett målkalas vars första takter slogs av Sami Laakkonen i vad som blev en lysande comeback framför en jublande hemmapublik.

Det var ett namn som orsakade de klart högljuddaste applåderna då speakern presenterade Akilles spelartrupp i kvartsfinalpremiären mot HIFK: Sami Laakkonen, nummer sjuttiosju. Det var den första hemmamatchen på elva månader som Laakkonen kunde medverka i.

Och på vilket sätt han kom tillbaka. Bara 71 sekunder hade spelats då Laakkonen satte kvällens första fullträff. I tionde spelminuten fördubblade han sitt målsaldo och då slutsummern ljöd stod siffrorna 11–5 på bollplanens resultattavla.

– Det här var en bra match, vi var redo från start och gjorde direkt ett par mål. Visst kändes det som om det var lite mindre fart för att vara en slutspelsmatch, vilket lämnar en lite dämpad bild av matchen. Men vi låg hela tiden ett par mål före HIFK. En viktig seger, lyder Laakkonens analys.

Man ser på Laakkonen att den här matchen betyder mycket för honom. Legendaren fyller 44 år nästa vecka och egentligen skulle hans säsong aldrig ens ha börjat. En otäck knäskada stoppade Laakkonen i oktober och läkaren Jammu Öunaps (en meriterad idrottsläkare som bland annat jobbat med Finlands hockeylandslag) prognos var en vila på sex månader.

Säsongen skulle vara över, punkt slut.

– Så var det. Ännu i december var prognosen densamma men i slutet av januari förändrades läget. Jag hade rehabiliterat knäet flitigt och hade en tanke i bakhuvudet att om det ändå skulle finnas en liten chans att spela.

Ett litet leende dyker upp på Laakkonens ansikte då han berättar om läkarkontrollen som ändrade allt.

– Jammu sade att han hade en lite dålig dag då han gav sin första dom. Vi kollade läget och ansåg att rehabiliteringen gått så bra att man vågar pröva träna. Jag körde från Jammu direkt hit till bollplan och åkte runt på isen för mig själv i ett grymt snöfall.

Ynglingarna storspelar

Laakkonen säsongsdebuterade i söndags i 2–0-segern över Kampparit där han också öppnade målkontot. I den första kvartsfinalen mot HIFK stod han för 2+1 poäng och såg förvånansvärt fräsch ut.

– Men det var fysiskt tungt. Jag har inte många träningspass bakom mig och jag var borta i tre och en halv månad. Vi tar en dag i taget, säger Laakkonen.

– Men visst är det fint, jag har saknat det här massor. Det känns jättebra att vara med igen men inte är jag i fullt skick ännu. Jag måste ta det försiktigt och inte skena i väg.

Förutom Laakkonen visade Akilles unga garde framfötterna i slutspelspremiären. Saku Hämäläinen var hungrig som en varg framåt då han öste in hela fyra mål och gav en assist. Casper Hänninen, som funnit en fantastisk form, stod för poängen 1+4.

I slutminuterna fick HIFK:s Tuomas Jalkanen rött kort för en ful tackling på Pavel Kuznetsov, varefter Akilles inom några minuter bombade in ytterligare tre bollar. Fullträff numer elva gjordes av Rasmus Fridolfsson – hans första mål på seniornivå firades som det firas skall.

Matchen mellan Akilles och HIFK var förresten den första där Sami och sonen Akseli Laakkonen spelade samtidigt. Duon var de sista Akillesspelarna som lämnade isen då tiotals ivriga fans ville fotografera det historiska ögonblicket.

Akilles-HIFK 11–5 (5–2)

Saku Hämäläinen 4+1, Casper Hänninen 1+4, Sami Laakkonen 2+1, Juuso Johansson 1+1, Matti Vainio 0+2, Andreas Flinck 1+0, Rasmus Lindqvist 1+0, Rasmus Fridolfsson 1+0.

Veiterä-OLS 2–1 (1–1)

Kampparit-LRK 9–0 (5–0)

JPS-Narukerä 11–3 (4–2)

Mer läsning