Kvartett på besök trivs bland blå toner

BLÅTONER. Riitta Paakki Quartet med pianisten och tonsättaren Riitta Paakki, saxofonisten Manuel Dunkel, kontrabasisten Kaisa Mäensivu och trumslagaren Joonas Riippa uppträder på Porvoo Jazz Klubi på Gamla 123 den 15 november. Bild:

Pianisten Riitta Paakki, som i fredags premierades med det jazzförbundets prestigefyllda Yrjö-pris, bjuder tillsammans med sin kvartett på en bluesklingande konsert på Gamla 123 den 15 november.

Riitta Paakki Quartet, känd för sitt svängiga, blåtonade jazzsound, drar ut på turné till tio orter runtom i Finland med start den 5 november. Nästa vecka är hon gäst på Porvoo Jazz Klubi i Borgå, och med sig har hon en samling proffs från det finländska jazzfältet: saxofonisten och tenorsaxofonisten Manuel Dunkel, trumslagaren Joonas Riippa som gör karriär i New York, och kontrabasisten Kaisa Mäensivu som hör till den nya generationens inhemska jazzmusiker.

Pianisten Riitta Paakki har en lång bakgrund inom den inhemska jazzen och hennes musik är starkt rotad i sextiotalets guldålder inom bluesen. Paakki har bland annat forskat i Blue Note Records och den tidens bluesklang får genomslag också i hennes blueskompositioner.

https://spoti.fi/2pTMYe0

På turnén får publiken bland annat höra stycken från debutalbumet Live at Koko Jazz Club (där Antti Löjtönen trakterar kontrabasen) och utöver det bekanta låtarna vankas det nytt material. Utvalda afroamerikanska pärlor får också plats på repertoaren.

Riitta Paakki har som första pianist doktorerat från Sibelius-Akademin med Herbie Hancocks pianosolon på Wayne Shorters album Speak No Evil (Blue Note, 1964) som rubrik.

– I hans solon kombineras de nyanser som jag själv eftersträvar på ett suveränt sätt, säger Paakki i ett pressmeddelande.

Konserten i Borgå ordnas på Gamla 123 den 15 november, dörrarna öppnas klockan 19, showtime klockan 20. Biljetter i förköp kostar 13/11 euro från liveto.fi och Aatos Café. Biljetter vid dörren kostar 15/12 euro.

Mer läsning