Kurrande kattmage lockar till skratt

Sagans klassiska element finns med i Magdalena Hais fantasieggande bilderbok om katten med den kurrande magen. Det uppskattade förskolebarnen i Kuutamopolun päiväkoti i Huktis.

Magdalena Hais Runeberg Junior-nominerade bok Kurnivamahainen kissa är en minst sagt annorlunda historia. Här tar en pytteliten flicka med stort mod på sig uppgiften att rädda världen som slukats av en katt. Men inte utan svårigheter – hon åker också själv ner i kattgapet.

– Katten svalde flickan hel, men han tuggade henne inte. Det var roligt och inte alls skrämmande, säger Ronja Uotila.

Väl nere i magsäcken, efter att hon tagit sig förbi kattens sträva tunga, får flickan förklaringen till varför det inte finns några fåglar i skogen och varför människorna inte har någon mat: i kattmagen bor herr Hneus vars bottenlösa girighet hotar mänskligheten.

– Det är han som får kattens mage att kurra och gör så att den äter precis allting, säger Max Karlsson och ger några exempel såsom järnvägsräls, sjörövarskepp och planeter.

– Men det är bara fantasijuttur, för katter ska äta kattmat, tillägger han.

Fantasifullt

Rafael Heikkilä tycker att den ständigt hungriga katten är ganska lustig, ingen kan ju äta allt det där.

– Boken var rolig, säger Olivia Ojala och får medhåll av Max, som tycker att berättelsen om den lilla flickan och den ständigt hungriga katten är humoristisk.

Och där ligger en del av storyns tjusning. Den fantastiska berättelsen med hisnande perspektiv på världen får små läsare på kroken – och håller dem kvar.

Till exempel Manta Grav är väldigt nyfiken på vem som riktigt finns inne i den växande kattmagen. Hon har också uppfattat en del av bokens budskap: det lönar sig inte att frossa och det lönar sig att värna om naturen och alla levande varelser.

SAGOLIK. Magdalena HaIs Kurnivamahainen kissa med illustrationer av Teemu Juhani är en lite annorlunda berättelse där en liten flicka tar på sig uppgiften att rädda världen som slukats av en katt. Bild: Kristoffer Åberg

Modig tös

Innan huvudpersonen, den modiga flickan, hamnar i kattmagen lyckas hon faktiskt rädda invånarna i en by från att bli uppätna. Hon får katten att förstå att barnen i byn fortfarande är fulla av liv, att de har kvar sin fantasi, och det får den glupska kissen att stå emot kurret i magen en stund till.

– Flickan är liten men jättemodig, säger Max.

Av de 22 förskoleeleverna i gruppen Tähdenlennot sträcker ungefär en tredjedel upp handen som ett jakande svar på frågan om de redan kan läsa, och till exempel Janna Lindfors läser själv ibland. Att kunna läsa själv utesluter inte att man också gillar högläsning, och barnen är överens om att det är ganska viktigt med fina bilder i böcker.

Runeberg Junior

7

titlar tävlar om Runeberg Juniorpriset 2018:

En förvalsjury bestående av Mia Grönstrand, Oskar Silén och Pia Vuorio har valt ut sju kandidater som läses av åtta barnjurygrupper, fyra svenskspråkiga och fyra finskspråkiga.

Det är barnen som utser vinnaren av Runeberg Junior-priset 2018.

Runeberg Junior-priset instiftades i fjol av Tidningen Östnyland och Borgå stad.

Priset på 10 000 euro delas ut på Runebergsdagen den 5 februari.

Intressanta bilder

Betyget för bilderna i Kurnivamahainen Kissa blir med beröm godkänt av barnen. Teemu Juhanis vackra, svartvita illustrationer fångar upp berättelsen och de många detaljerna sätter fart på fantasin.

– Noggrant ritade bilder är speciellt intressanta, tycker Manta.

– Jag tycker att bilden där katten ser ut som en jätteråtta är bäst, säger Olivia.

För förskolebarnen i Huktis hör högläsning till dagsprogrammet.

– Det märks när vi har en riktigt bra bok på gång, då orkar alla barnen koncentrera sig, säger förskoleläraren Kati Halonen som turas om med läsandet med Tarja Onnela och Sirpa Eriksson.

Hur Magdalena Hais sagoaktiga historia riktigt placerar sig i gruppens rankning inför Runeberg Junior-priset är ännu inte säkert. Barnen har ännu ett par böcker till att beta av innan de slutgiltiga poängen ges.