Kuperad kur vid Konstfabriken inbjuder till paus i väntan på bussen

PAUSPLATS. Konstkuren på västra åstranden var ett både roligt och krävande projekt berättar konstnären Corinna Helenelund. Tanken med kuren är att den som sätter sig på "hennes" hållplats tar en liten paus från tiden i sin egen tillvaro. Bild: Petra Lind

Borgåkonstnären Corinna Helenelunds skapade en annorlunda busskur vars böljande formspråk lockar till en tankepaus i väntan på bussen.

En person i trafikmärkesblå anorak har slagit sig ner på den minst lika blå bänken inuti den nya busskuren utanför Konstfabriken i Borgå. Det är konsthållplatsens formgivare, Corinna Helenelund, som provsitter sin skapelse för första gången efter att markplätten kring kuren fått ny asfalt.

– Ojdå, bänken blev ganska låg när asfalten lades, nu är den nästan på ett barns nivå, säger hon. Det här måste jag fundera lite på, kanske det går att justera.

I vanliga fall jobbar hon med installationer och busshållplatsen är hennes första offentliga arbete. Uppdraget har varit krävande på många sätt, men Helenelund är väldigt glad över att kuratorn för västra åstrandens konstprogram, Jukka Vikberg, tog kontakt och uppmanade henne att ansöka.

Det gjorde hon och fick tillsammans med Borgåkonstnären Petri Hytönen uppdraget att formge två busskurer på var sin sida om Västra Alexandersgatan.

– Det var ett väldigt roligt uppdrag speciellt som jag själv är en inbiten användare av kollektivtrafik. Ursprungligen var det meningen att jag skulle smycka ut en vanlig busskur, men projektet blev mycket intressantare när jag fick jobba med hela formen och göra vad jag vill i stället för att skapa ett verk för en fyrkant, säger Corinna Helenelund.

TRAFIKMÄRKESBLÅ. Blå är en färg som återkommer i Corinna Helenelunds skapande vilket också märks i busshållplatsens blå skiftningar. Kuren är den del av konstprogrammet för västra åstranden. Bild: Petra Lind

 

Helenelund har tidigare gjort kortvariga installationer utomhus, men att skapa ett verk som klarar väder och vind och tål tidens tand var någonting helt annat. Förra sommaren skissade hon på hållplatsen och tvingades fundera på formspråket ur nya och annorlunda synvinklar.

Det här är också första gången som hon fått anlita utomstående expertis för att slutföra projektet. Busskuren, med en stomme i aluminium och stål, är tillverkad på företaget Stoors Ab i Borgå som gör avancerade arbeten i metall. Corinna Helenelund har fått följa med arbetena på verkstadsgolvet, och med spänning sett hur kurens böljande konturer valsats fram.

Det var ett väldigt roligt uppdrag speciellt som jag själv är en inbiten användare av kollektivtrafik.

– Formen var en utmaning, liksom den rätta lutningen eftersom regnvattnet måste komma åt att rinna bort. Lika svårt var det att måla kuren. Den buktande mallen ställde krav både på färgnyanserna, på målarfärgens textur och på målningstekniken, säger hon.

Helenelund fick testa lämpliga målarfärger hos företaget HL Group Oy, medan själva måleriarbetena utfördes av Jon Sundström från kooperativet Lilith i Borgå. Bänken å sin sida är gjord av snickare Niko Rissanen från Sveaborg.

Borgåkonstnär född 1985 som för tillfället arbetar i ett av HIAP:s (Helsinki International Artist Programme) konstnärsresidens på Sveaborg.

Tog examen från finska bildkonstakademin 2013 och har sedan dess arbetat på landsbygden i Borgå samt i Berlin.

Arbetar främst med skulpturer och installationer och har haft utställningar bland annat i Tyskland, Sverige, Frankrike och USA.

Nu har hon precis avslutat en utställning på Titanik i Åbo och ska påbörja en scenografi till en dansföreställning på Teaterhögskolan.

I Borgå var hon aktuell senast 2015 med utställningen I don’t know if it’s real but this is how I feel på Galleri Gamla Kaplansgården.

Nu är hennes konst permanent närvarande i stadsbilen i Borgå tack vare konstbusshållplatsen på Västra Alexandersgatan.

Kuren vid Konstfabriken går i olika blåtoner och lånar inspirationen från ån som flyter förbi och från himlen en solig dag. Blå är en färg Corinna Helenelund ofta återkommer till i sitt skapande. Det är en färg som skapar lugn och fokus, en känsla som hon hoppas att Borgåborna ska känna av när de står och väntar på bussen.

– Få se om det fungerar. Tanken är att folk ska lockas till kort andrum i vardagen under den lilla stunden som de står och väntar på bussen. Meningen är att hållplatsen ska inbjuda till att slå sig ner.

För tillfället är Helenelund bosatt i ett konstnärsresidens på Sveaborg och trivs i det byaaktiga samhället där storstaden finns bara 20 minuter bort med färja. Till vardagslunken ute på den gamla fästningsön hör att gå ner till stranden och se ut över havet.

Meningen är att hållplatsen ska inbjuda till att slå sig ner.

– Det är fantastiskt med direkt tillgång till horisonten, men hur man kan få in sådana sinnestillstånd i bebyggd miljö är svårare. Att få in känslan i en busshållplats är också svårt, säger hon.

De senaste åren har Helenelund arbetat mycket med textil och finner en viss suggestiv kraft i kläder, möbler och annat textilmaterial som vi alla bär genom livet. Hon ser också ett värde i textilernas mjukhet, i känslan av flexibilitet som hon försökt återskapa i busshållplatsens rundade former.

– I normala fall tänker jag aldrig på vad folk tycker om min konst, men nu är det annorlunda i och med att busshållplatsen lever med i väldigt många människors vardag. Nu har det känts spännande att höra hur kuren upplevs, säger hon.

Corinna Helenelunds hållplats kommer i sinom tid, precis som de övriga verken som hör till konstprogrammet för västra åstranden, att förses med en konstskylt.

Mer läsning