Kunskap är bästa medicinen mot rasism

RESPEKT. Nästa vecka ordnas en rad evenemang med syfte att motverka rasism och diskriminering. Bild: Folkhälsan

Bekanta dig med människor från olika kulturer under nationella veckan mot rasism.

Veckan inleds med ett levande bibliotek i Grand på måndag eftermiddag. I stället för böcker är det människor som berättar hur det känns att komma till en helt annorlunda kultur, eller hur det känns att inte förstå ett ord av det som människorna runt omkring talar.

– De levande människorna, böckerna, och bokläsarna för en personlig dialog. Böckerna i det levande biblioteket är personer från olika minoriteter och övriga grupper som ofta drabbas av diskriminering, fördomar, stereotypier och rasism, säger Nadina Vihinen från UngInfo.

Rasism förekommer var som helst. I kollektivtrafiken, kaffebordet på arbetsplatsen eller på barnens vårfest. Det är bra att tänka igenom sina egna handlingssätt och rent av öva på förhand.

På måndag kväll ordnar Röda Korset en utbildning för dem som vill ingripa mot rasism. Utbildningen ordnas i det finska församlingshemmet på Lundagatan 5. Under kvällen lär sig deltagarna att identifiera rasism och får kunskap och erfarenheter om hur man kan ingripa.

Huvudevenemanget Respect ordnas i köpcentret Lundi på tisdagen. Röda Korsets representanter och invandrartjänsterna i Borgå berättar om invandrarläget i Borgå. Unga som bor i asylboendet Poppel berättar om sin resa hit och livet i det nya landet. Dansare från Burma uppträder också. Ett flyktingtält ska ge besökarna en uppfattning om hur det känns att bo i ett litet tält med familjen under en lång tid.

21.3 kl. 12-15: Det Levande biblioteket i Grand.

21.3 kl. 18: En utbildning för dem som vill ingripa mot rasism ordnas i finska församlingshemmet.

22.3 kl. 11-17: Huvudevenemanget Respect i köpcentret Lundi med kramkampanj, flyktingar som kommit till Borgå under fjolåret, ett flyktingtält, Rebecka Stråhlman och Mats Fontell från Borgå svenska domkyrkoförsamling sjunger och samtalar med människorna.

Man vill speciellt påminna om rasismen som förekommer bland unga personer och som ofta beror på brist på information. I vår inleder församlingarna fotbollsträningar för invandrarunga med avsikten att låta ungdomar bekanta sig med varandra.

– Rasism förekommer var som helst. I kollektivtrafiken, kaffebordet på arbetsplatsen eller på barnens vårfest. Det är bra att tänka igenom sina egna handlingssätt och rent av öva på förhand, säger Hugo Lehkonen från finska församlingen.

FN-dagen mot rasism firas för att hedra minnet av de som mördades vid den fredliga demonstrationen mot apartheid i Sharpeville, Sydafrika 1960. Årsdagen den 21 mars utsågs av FN till världssamfundets gemensamma dag mot rasism och diskriminering.

Mer läsning