Kungsporten satsar på stor vårmarknad

GEMENSAM VÄG. Stefan Berlin och Joonas Ollila öppnar våren med Kungsmarknaden. Bild: Birgitta Ehrstén

Tanken att Kungsporten i Borgå är ett ypperligt ställe för en stor familjemarknad väcktes för ett år sedan. Och nu ska handelsmännens gemensamma satsning bli av.

Det var Porvoon Vaskisepäts försäljningschef Joonas Ollila som slogs av idén.

– Jag hade ett ärende till Kungsporten och tänkte att här skulle det gå att ordna en jättestor marknad för hela familjen. Efter lite funderande tyckte man på Vaskisepät att varför inte, vi är med.

Efter det har många kommit med, Ollila tog kontakt med Experts chef Stefan Berlin som kontaktade Marko Rinne, handelsmannen för K-Rauta. Och nu är 26 av affärerna i Kungsporten plus en hel del andra affärsmän, torgförsäljare och andra med i arrangemangen för Kungsmarknaden den 23-24.4.

Det här är en gemensam satsning och ett sätt att göra något positivt tillsammans. Vi blåser åt samma håll.

Staden är medarrangör, en non-stopbuss kommer att åka från torget via Näse hela veckoslutet och arrangörerna räknar med över 10 000 besökare.

Barnen kan gratis besöka Hop-Lop, det erbjuds ponnyridning och trollkonstnärsuppvisning, en bana för trampbilar och flyguppvisning.

Förutom detta så uppträder den lokala poporkestern Teleks på lördag och på söndagen ropar "Auktionskejsaren" Aki Palsanmäki ut auktionsvaror som affärerna på området står för. Vaskisepät ropar bland annat ut en takrenovering för ett egnahem och auktionspengarna kommer att gå till något välgörande ändamål i staden.

– Det här är en gemensam satsning och ett sätt att göra något positivt tillsammans. Vi blåser åt samma håll, konstaterar Stefan Berlin.

Han är glad över att affärsmännen tänt på idén och nöjd över att arrangemangen lockat till sig samarbetspartners från annat håll. Och initiativtagaren Joonas Ollila håller med.

– Det här har varit ett ypperligt sätt att skapa ett breddat nätverk. Det ligger helt otroligt mycket energi bakom en storsatsning som den här och det har varit roligt att så gott som alla vi frågat kommit med.

Mer läsning