Kulturtät höst väntar Sibboborna

KULTRRIKT. – Det händer allt möjligt i kulturväg i Sibbo i höst, säger kulturproducent Katja Sågbom från kulturtjänsterna i Sibbo här tillsammans med Ilkka Nyqvist, nybliven kulturproducent på Sibbo bibliotek. Bild: Petra Lind

Litteratur, film, konst, musik, teater, anime, barnkultur. Säg den kulturgenre som inte är representerad bland kulturutbudet i Sibbo i höst.

Sibbo bibliotek och kommunens kulturtjänster har i sedvanlig stil publicerat en broschyr med säsongens kulturella begivenheter och att det är att ta i i underkant att säga att det finns mycket att välja på: mångsidigt och varierat är bara förnamnet.

Höstens första evenemang är redan undanstökade. Barnens Kirlittan-kulturlördagar på Sibbo huvudbibliotek inleddes förra helgen med Barnens Estrad och pjäsen Alfons & Mållgan medan det var småkrypigt och larvigt på Mini-Kirlittan i Söderkulla tillsammans med Teater Tapir och den sexbenta konstnären Myrabell.

– Senare i höst blir det musik, dans, litteratur och mera teater, bland annat i form av ett gästspel av svenska Teater DaCapo som ger pjäsen Mina och Kåge. Programmet som riktar sig till barnen, precis som allt annat program som arrangeras, ordnar vi turvis på finska och svenska. Ibland också på engelska, säger kulturproducent Katja Sågbom.

Jag räknar med att tre-fyrahundra entusiaster dyker upp och de som deltar i cons, samlingar av den här typen, brukar gilla att klä ut sig.

Udda karaktärer

Nästa helg är det de lite äldre barnen som är målgrupp då Nickby är samlingsplats för diggare av japansk populärkultur. Shippocon heter heldagsevenemanget som försiggår i och kring Topeliussalen, och Sågbom tipsar om att det kan se lite annorlunda ut i gatubilden än vad man är van vid.

– Jag räknar med att tre-fyrahundra entusiaster dyker upp och de som deltar i cons, samlingar av den här typen, brukar gilla att klä ut sig. Men man behöver inte vara anime- eller mangafrälst för att delta, vem som helst kan haka på och delta i spela och danser.

I sedvanlig stil kretsar det också kring film och litteratur i Sibbo. Serien Kvällsbio i Topeliussalen fortsätter enligt samma koncept som tidigare, det vill säga i form av filmvisning i kombination med en intervju. Fokus för terminen ligger på inhemsk film som baserar sig på texter av kvinnliga författare.

Film och författare

Broschyren för höstens kultur- och biblioteksevenemang i Sibbo delas ut på biblioteken.

Dessutom lönar det sig att följa med kommunens evenemangskalender, där hittar man den mest aktuella informationen om kulturbegivenheterna i Sibbo.

Adressen är www.sibbo.fi/se.

Först ut är Sibboförfattaren Katarina Souri, som intervjuas av journalisten Micaela Röman, och filmen som visas är Minä ja Morrison som baserar sig på Souris debutroman. I november är det dags för Monika Fagerholm att gästa Sibbo och filmen som visas är Underbara kvinnor vid vatten efter hennes roman med samma namn.

Förutom Kvällsbio fortsätter man också med Dagsbio för seniorer och andra vuxna, och dessutom visar Sibbo Filmklubb barnvänliga filmer på finska en gång i månaden.

I Söderkulla handlar det om litteratur i serien Författarna i Aulaklubben, och även där är det Micaela Röman som intervjuar författargästerna. I november får man stifta närmare bekantskap med Borgåförfattaren Sabine Forsblom som prisats för sina romaner Maskrosguden (2004) och Maskrosgudens barn (2014), där den sist nämnda är nominerad för Nordiska rådets litteraturpris 2016.

– Vi hämtar kulturen till byn, säger Katja Sågbom. Självfallet är vi inte den enda kulturaktören här, till exempel Lilla Villan är en aktiv samarbetspartner.

Stora namn

Sågbom beskriver det som att det inte finns någon eller någonting som är för stort eller för smått för Sibbo i kulturväg.Värd att nämnda är till exempel Teater Viirus novembergästspel med en dramatiskt livereportage i regi av Maria Lundström. RAMY – In the Frontline visas i Topeliussalen bara en vecka efter urpremiären i Helsingfors och på scenen står Ramy Essam. Under arabvåren 2011 stod den då 22 år gamla Ramy på Tahrirtorget och ledde hundratusentals demonstranter i kampsånger men revolutionens våldsamma händelser förändrade hans liv drastiskt.

Jag är uppriktigt förvånad över att en såpass liten ort som Sibbo kan ståta med så många stora artistnamn.

En stjärna i musikvärlden är å sin sida sångerskan Camilla Nylund som bjuder in till julkonsert i Sibbo kyrka tillsammans med kören Naissound. Samma epitet kan tillskrivas jazzsångerskan Emma Salokoski som sjunger i Topeliussalen i samband med Sibbo kommuns självständighetsfirande. Pepe Willberg hör också till höstens toppnamn och bjuder på konserthelheten Runot ja sävelet som är en blandning av inhemska poeters och låtskrivares verk.

På musikfronten kan ännu nämnas skivaktuella Frida Andersson som kommer till Sibbo den 4 november tillsammans med sångaren och låtskrivaren Fredrik Furu. "Två Finlandsbarn i Stockholm" som det står i broschyren för kultur- och biblioteksevenemang skapar en mångsidig konserthelhet följt av en hel timme då publiken har möjlighet att träffa och diskutera med artisterna.

Ny kulturjobbare

– Jag är uppriktigt förvånad över att en såpass liten ort som Sibbo kan ståta med så många stora artistnamn, säger Ilkka Nyqvist som sedan några veckor tillbaka jobbar som kulturproducent på Sibbo bibliotek.

Nyqvist, nedflyttad med familj från Vasa, har så smått hunnit bekanta sig med kulturutbudet i Sibbo och är positivt överraskad bland annat över de många biblioteksevenemangen av hög kvalitet där inträdet är fritt.