Kulturnämnden i Lovisa går konflikt på djupet

ROS OCH RIS. Ralf Forsströms expo höjs till skyarna men en stor konflikt har uppstått kring själva processen. Bild: Henrichson Peik

På torsdag (9.8) är det dags för kulturnämnden i Lovisa att diskutera det bråk som uppstått kring scenografen Ralf Forsströms prisade utställning i Almska gården. Ordföranden Thomas Rosenberg vet att olustig smutstvätt är att vänta, men det måste ske.

– Denna konflikt måste vädras och det är bra att semestrarna kom emellan, alla har fått lite perspektiv på det som inträffat, säger han.

I slutet av juni rapporterade ÖN som bekant om att ett stort bråk redan en längre tid pyrt under ytan inom kultursektorn i Lovisa. Det skar sig mellan Ralf Forsström och stadens kulturförvaltning, som kände sig väldigt illa behandlad, rentav kränkt.

Det är Forsströms frispråkighet som många har upplevt oerhört motbjudande och exempelvis en av stadens kulturproducenter sade upp sig. En annan meddelade att hen vägrar sätta sin fot i Almska gården. Staden anställde sedan en vikarierande kulturproducent som sköter det praktiska. Diskussion har också uppstått beträffande det ekonomiska.

Själva projektet en succé

Utställningen Villa Forsström hör till serien Lovisa, liten stad – kulturell storstad? och presenterar godbitar ur Ralf Forsströms 55-åriga nordiska teaterkarriär. Den är öppen fram till den 27 oktober. På övre våningen visas modeller, kostymer, kostymskisser och möbler. På nedre våningen finns hans omfattande samling bildkonst från Sydostasien, Afrika och Mexiko samt nutidskonst från Skandinavien.

Thomas Rosenberg påpekar att själva projektet varit en enorm framgång, besökarna har varit överväldigade.

– Men alla beskyllningar som framförts är väldigt allvarliga och kulturbyråns personal känner sig så tilltufsad att vi måste gå igenom allt som skett. Den offentliga diskussionen har dessutom varit häftig. Kostnaderna är ju också stora och slutsumman ser vi ännu inte.

Rosenberg anser bråket vara väldigt tråkigt och att återgå till det är tungt.

– Alla i nämnden måste ändå få en chans att uttala sig.

Vad gick fel?

Tidigare i somras möttes stadsdirektören, kultursektorns ledning och pressansvariga för den omdiskuterade utställningsserien för att diskutera det så kallade kulturbråket. Då sade bildningsdirektör Thomas Grönholm till ÖN att man tyckte det fanns skäl att sitta ner och diskutera situationen eftersom det florerat så mycket felaktigheter och rykten bland annat på sociala medier.

Parterna diskuterade enligt Grönholm i god anda. Fokus lades på vad man kunde ha gjort annorlunda.

Expon öppen fram till 27.10.

De övriga kulturhemmen som ställer ut senare:

Gamla Segersby med sängkammarmöblemang ritat av Louis Sparre, samt äldre målningar och modern konst.

Villa Biaudet med bland annat målningar som ägdes av Ulla Bjerne.

Släkten Nordströms samlingar med många verk från den finska bildkonstens guldålder.