Kulturfonden stöder filmer för barn

EKOÄVENTYR. Långfilm Productions och Antonia Ringboms animerade serie Arkipellina får 100 000 euro i stöd av Kulturfonden. Pilotavsnittet har redan sänts i Yle Fem. Bild:

Svenska kulturfonden stöder filmproduktionerna Arkipellina och Barn i 100 år med 100 000 euro vardera.

Båda produktionerna riktar sig till barn och har en stark finlandssvensk anknytning.

– I en tid då de flesta barnfilmer är importerade, är det viktigt att svenskspråkiga barn får ta del av filmer som speglar deras verklighet på deras modersmål, säger Leif Jakobsson, direktör för Svenska kulturfonden.

Arkipellina är en animerad serie av Långfilm Productions och Antonia Ringbom. Serien bygger på Antonias karaktärer Krä och Neppa; två bästisar som skiljs åt då Neppa åker i väg med husbåten Kasaflotta.

Arkipellina är konstruerad med Antonia Ringboms animationsteknik, en bit-animation med retrokänsla. Serien i tretton avsnitt riktar sig till barn i ålder 3-8 år. Pilotavsnittet har redan sänts i Yle Fem.

Barn i 100 år är en dramaserie om barn i Finland under självständighetstiden. I den tiodelade serien får Amos och hans farfar träffa barn från förr, och ett decennium avhandlas per avsnitt. Barn i 100 år har fokus på det vardagliga livet, kryddat med historiska händelser och fenomen.

Serien görs av Malakta Films med Ann-Maj Granstubb som producent. Jenny Ingman är manusförfattare och regissör och Maria Erikslund är redaktör för serien. Barn i 100 år sänds i Buu-klubben med start i september 2017.

Totalt stöder Kulturfonden stöder film- och medieproduktioner med 351 000 euro. Nio produktioner av 24 sökande fick dela på summan. För år 2017 har Kulturfonden reserverat sammanlagt drygt en miljon euro för stöd till svenskspråkiga film- och medieproduktioner i Finland.