Kulturcafé ny giv på Kulturhuset Grand

GÄST. Borgåförfattaren Sabine Forsblom besöker i maj Kulturföreningen Grands och Luckan i Borgås nya satsning, Kulturcaféet. Bild: Cata Portin

Kulturföreningen Grand och Luckan i Borgå lanserar ett nytt koncept där man presenterar finlandssvenska kulturaktörer och lyfter fram deras arbete för den finlandssvenska identiteten. Det första Kulturcaféet ordnas i april med Teater Tapir som gäst.

Precis som namnet antyder är Kulturcaféet på Kulturhuset Grand en mötesplats med låg tröskel där finlandssvenska författare, konstnärer eller kulturpersonligheter får presentera sin verksamhet och träffa sin målgrupp. Målet är att skapa diskussion kring den finlandssvenska identiteten och fundera på hur och i vilken mån kulturen formar oss.

Det handlar också om att hur kulturkonsumenterna även i framtiden kan stöda och möjliggöra kultur på svenska. Inom ramen för Kulturcaféet vill man också föra fram vikten av det finns kultur på svenska i Finland.

Det första Kulturcaféet arrangeras onsdag den 24 april klockan 13–14 då Teater Tapir är gäst på Grand. Teater Tapir är lika med författaren Annika Sandelin, barnboksillustratören Linda Bondestam samt barnboksförfattaren och illustratören Leena Frölander-Ulf och samma kväll klockan 18 har man möjlighet att i Grands foajé se deras diktshow Röjsfasoner – version fameuse & scabreuse. Det är fråga om en dekadent föreställning (biljetter 12 euro) där glamorösa flamingor dansar balett till ukuleletoner.

Onsdagen den 22 maj klockan 13-14 ordnas vårens andra Kulturcafé och då är prisbelönta författaren Sabine Forsblom kafégäst. Forsblom är känd för sin romantrilogi som skildrar sjuttiotalets arbetarklassmiljö i Borgå, där den senaste boken Betinkan kom i höstas.

Kulturcaféerna är gratis och öppna för alla, Kulturföreningen Grand bjuder på kaffe och te. Elever från högstadierna och gymnasiet bjuds in för att ta del av författarbesöken.

Luckan i Borgå har fått bidrag som möjliggör projektet Kulturcafé under våren och hösten 2019.

Mer läsning