Kultur är roligt tycker ny koordinator

KOORDINERAR. Henrik Lindqvist är ny utställningskoordinator i Konstfabriken i Borgå och nybliven Hindhårbo. Bild: Kristoffer Åberg

Henrik Lindqvist har en månad bakom sig som utställningskoordinator i Konstfabriken. Sedan ett par veckor är han nybliven Hindhårbo i huset som hans farfar byggde i början av 1950-talet.

– Det känns som att jag kommit bra i gång med arbetet, säger Henrik Lindqvist som ersätter tidigare utställningskoordinatorn, numera pensionerade Anneli Hytönen.

Till Henrik Lindqvist arbetsuppgifter hör bland annat att organisera utställningarna i Konsthallen och Galleri Hörnan. Han håller kontakt med konstnärerna och ser till att praktikaliteterna fungerar som det ska då det är dags att hänga upp konstverken. Dessutom assisterar han vid behov konstnärerna som jobbar i konstkorridoren på samma plan som utställningslokalerna.

Det uppskattar Lindqvist – att vara en del av ett sammanhang – och det har han också erfarenhet av på Sveaborg där jobbade för Hiap, det vill säga Helsingfors internationella artistprogram.

– Där växte också en slags samhörighet fram och i Konstfabriken delar jag kafferum med konstnärerna. Det är trevligt att kunna skvallra lite emellanåt, säger han.

Lindqvist, kulturproducent till professionen, har även tidigare jobbat med utställningsarbete och koordinerade bland annat tolv isländska konstnärers utställning på Amos Anderssons konstmuseum och Forum Box i Helsingfors samt på Elverket i Ekenäs.

– Jag har också jobbat en del med att producera olika evenemang, till exempel Helsingfors festspel, och jippon för Finlandsinstitutet i London när jag arbetade där.

– Jag arbetar med kultur för att det är så varierande och roligt, man blir inte uttråkad, säger han.

Snart blir det spännande tider för den nyblivne konstkoordinatorn. Ansökningstiden för att ställa ut i Konstfabriken pågår till den 27 april och när den gått ut kommer Henrik Lindqvist att sitta med i sexpersonersjuryn med blandad expertis som avgör nästa års utställningar.

– Jag hoppas att vi får till ett så varierat upplägg som möjligt för nästa år och varvar installationer och målningskonst. Jag ser gärna att vi också satsar på lite mera krävande projekt. I Konsthallen finns det möjligheter att ställa ut också väldigt annorlunda helheter.

Målar du själv?

– Nej det gör jag inte. Jag håller mig till musiken men enbart som hobby. Jag spelar i ett band som heter Panssarijuna, vi håller på med vår fjärde skiva och turnerar aktivt när vi har möjlighet till det

Henrik Lindqvist är uppvuxen i Björneborg men rötterna på faderns sida finns i Hindhår. Sedan en dryg vecka tillbaka är han själv och sambon, författaren och illustratören Ulla Donner, Hindhårbor.

– Det var ett infall att flytta dit. I ungefär ett års tid har vi renoverat farfars gamla hus i byn. Det är samma hus där pappa vuxit upp och där jag ofta hälsat på. Jag tror att det har bott lindqvistar på samma plätt sedan 1908.