Kulla gårds julgran återuppstår i Kommendantshuset

HUVUDATTRAKTION. Ulrika Rosendahl, Carola Sollberger och Andreas Sollberger pryder granen enligt gammal Kullatradition. Bild: Peik Henrichson

Lovisa stadsmuseums julutställning bjuder på både prakt och folklivshistoria.

Carola och Andreas Sollberger har ända sedan barndomen varit med om att dekorera julgranen på Kulla gård i Strömfors. Anna-Ulla Grahn-Wallén, som ägde gården, saknade egna barn men vill värna om jultraditionerna.

– Anna-Ulla och Gunnar var mina gudföräldrar, så jag deltog varje år i julförberedelserna på Kulla gård, berättar Andreas Sollberger. Men lyckligtvis var jag bara med om att dekorera granen och behövde inte städa undan pyntet efter julen.

Den gran som nu dekoreras enligt gammal Kullatradition i Kommendantshuset i Lovisa är i alla fall betydligt mindre än julgranen på Kulla gård.

– Då var granen ofta fyra meter hög, säger Andreas.

– Dessutom var den upp till tre meter bred, men såg ändå normalstor ut i den gigantiska salen på Kulla gård, tillägger Carola Sollberger. Då behövde vi tre ljusslingor för att pryda granen, men nu har vi bara en, så det känns lite ovant.

Utställningen Julgranen i Kommendantshuset, Parkgatan 2 i Lovisa, 1.12.2017–7.1.2018.

Öppet må–fre, sö 12–16, fre 1.12 öppet 12–21. Under julveckosluten 2–3.12 & 9–10.12 öppet lö–sö 10–17. Stängt 6.12, 23–26.12, 1.1, och 6.1.2018.

I museets pysselkalender öppnas en ny lucka varje dag.

Fritt inträde.

Inga sovjetiska flaggor

Alla prydnader hade sin givna plats i granen, men en flagga i den traditionella flaggirlangen godkändes inte på Kulla gård.

– Den sovjetiska flaggan klipptes helt enkelt bort från girlangen, minns Andreas Sollberger.

KORTARE GRAN ÄN VANLIGT. Andreas Sollberger har vant sig vid större granar på Kulla gård. Bild: Peik Henrichson

För Anna-Ullas mamma Gerda var jultraditionerna extra viktiga.

– Hon accepterade inga genvägar eller fusk när granen skulle kläs.

De ursprungliga julgranskulorna, girlangerna och dekorationshängena från gården finns bevarade i olika askar, av vilka en del ser ut att vara från 1960-talet. Flera prydnader var unika för sin tid, och köptes under utlandsresor.

Tysk slinga

– Den här tyska ljusslingan har en typisk sextiotalsdesign, säger museiintendent Ulrika Rosendahl medan hon gräver i lådan med prydnader.

Ett krux är bara att ljusslingan från DDR sedan några år har slutat fungera, men finns ändå bevarad i sitt ursprungliga röda omslag.

LJUSSLINGOR FRÅN DDR. Ulrika Rosendahl fyndar bland julprydnaderna från Kulla gård. Bild: Peik Henrichson

Även om Kullagranen i år är huvudattraktionen på julutställningen, bjuder Lovisa stadsmuseums på ett rikligt bonusmaterial i form av pyssel för alla åldrar och julträd från olika epoker.

– Ursprungligen hade man bara små bordsgranar, men vi vill visa hur de utvecklats genom tiden, säger Ulrika Rosendahl.

En av vårt lands främsta experter på jultraditioner, professor Bo Lönnqvist, har medverkat i planeringen av julutställningen.

Mer läsning