Kul på många sätt under Moon River

FESTIVALDAGS. Producent Laura Pulkkinen ser fram emot helgens Moon River-stadsfestival. En nyhet för i år är efterfesten på Gamla 123 där bland annat rapartisten Paleface står för den musikaliska underhållningen. Bild: Kristoffer Åberg

I Borgå drar det ihop sig till händelsernas helg när festivalen Moon River igen drar in i staden. Musik, konst, matkultur, familjekul och mer därtill får plats på den innehållsrika lördagshappeningen.

Den sista lördagen i augusti är, som traditionen påbjuder, i Borgå vikt för stadsfestivalen Moon River. Festivalen ordnas i år för sjunde gången i ordningen och programutbudet är både mångsidigt och digert, också om programpunkterna kanske är något färre än under tidigare år.

– Moon River och restaurangfestivalen Smaku ordnas samtidigt i år, det kan vara en orsak, säger Laura Pulkkinen som fungerar som producent för bägge evenemangen.

Någon risk för att man inte skulle hitta lockande lördagssysselsättning finns det däremot inte: Fortsättningsvis finns det mängder av olika slags begivenheter att välja och vraka emellan under Moon River-festivalen.

Starten går redan klockan 9 på lördagsmorgonen med ett festligt, barntillvänt jippo på Kulturhuset Grand för att avslutas på småtimmarna med musik på Gamla 123. Evenemangets centrum finns precis som tidigare i kvarteren närmast Borgå med Konstfabriken, Grand, Gamla stan, stationsområdet, kyrkbacken och Gamla 123 som knutpunkter.

Moon River och restaurangfestivalen Smaku ordnas samtidigt i år.

Missar och musik

En bit norrut längs med ån hittar man också teaterhuset i Finnby där det vankas både spännande, pyssligt, Pippi Långstrumpigt och teatertillvänt program för familjer. På scenen huserar Pentti Kinosmaas finurliga kissekatt Findus och husbonden Pettson, medan lokala Teatteri Werner gör en annan känd misse, Pelle Svanslös, på Gamla 123. Bägge pjäserna går på finska.

Teatteri Werner är för övrigt aktuell också på kvällskvisten, då tillsammans med komikern Varski Varjola med showen Suhteellisia sovituksia som visas på två olika centrumrestauranger, Wanha Lamaanni och Bistro Gustaf. För den som rör sig kvällstid på stan lönar det sig att ta vägen under Mannerheimgatans bro där videjockey Rudolf Stylers videoinstallation LightNoiseCruise with Captain Rudolf Styler visas som ett led i Kokeile-festivalen.

– Det är fråga om en experimentell filmförevisning där de visuella elementen ackompanjeras av ambient-musik som framförs live, säger Laura Pulkkinen om performansen som pågår klockan 20–23 med musik av Astroschnautzer, Utu Lautturi, Wintermute och Pigments.

KOORDINERAR. Laura Pulkkinen står som producent både för Moon River-festivalen och för restaurangfestivalen Smaku som i år ordnas samma helg. Bild: Kristoffer Åberg

Runeberg och rap

Moon River-programmet är också annars väl förspänt just på musikens område. Pulkkinen lyfter bland annat fram den trettio personer starka brassensemblen Töölö Brass som uppträder i Runbergs hem. Blåsarna uppträder bland annat med Mattias Arveheims komposition Fänrik Ståhls sägner där personerna ur J. L. Runebergs verk med samma namn beskrivs. Som berättare fungerar skådespelaren Dan Henriksson.

– Ett intressant musikaliskt inslag är också DreamSisters Quartet som sjunger barbershop på Zum Beispiel och jätteroligt är att vi också i år kan bjuda publiken på en konsert, en musikalisk aperitif, med stråkvartetten Glint. Den ljuder i Lilla kyrkan, säger Laura Pulkkinen.

En till nyhet för i år är också festivalens efterfest, "jatkot", som ordnas på Gamla 123 med start klockan 21. Det vankas rap med lokala Kultainen nouruus följt av ett verkligt stornamn inom den inhemska rapmusiken, Paleface. Paleface, eller Karri Miettinen som han egentligen heter kliver upp på scenen i sällskap med Ricky Tick Big Band duo, det vill säga Valtteri Pöyhönen och Jaska Lukkarinen.

Ett intressant musikaliskt inslag är också DreamSisters Quartet som sjunger barbershop.

Läckert och läsk

För att orka med en hel festivaldag så kan det löna sig att komma ihåg att inkommande veckoslut också är helgen då restaurangfestivalen Smaku kulminerar; läckra smakportioner serveras till facilt pris. Törsten råder föreningen Limonaatia bot på. Med start klockan 13 serverar de läsk för 1 euro glaset till folk som rör sig i centrum av Borgå. På köpet får man en sång som framförs av gruppen F.E. Voice.

Det är fritt inträde till största delen av Moon River-evenemangen med efterfesten som undantag. Biljetterna till rap-jazzkvällen på Gamla 123 kostar 15 euro vid dörren. Festivalprogrammet i sin helhet och tilläggsinformation finns på www.moonriverporvoo.fi.

Mer läsning