Kuivisto vill fullborda sin säsong med nytt rekord

TVÅ STRÄCKOR.Sara Kuivisto (t.v.) kommer att löpa både 800 meter och 1 500 meter i Sverigekampen. Bild: Mikael Grönroos

Sara Kuivisto som representerar Porvoon Urheilijat löper i Sverigekampen för fjärde året i sträck. På hennes agenda i år står nytt rekord, besegrande av OS-semifinalist och möjligtvis upprepning av historia.

För cirka tio år sedan, år 2006, segrade Borgå Akilles Annika Rikberg på damernas 800 meter och 1 500 meter i Sverigekampen. Nu har Borgåbon Sara Kuivisto möjlighet att upprepa skrällen då hon löper samma sträckor i Sverigekampen som i år ordnas i Tammerfors.

– Att följa i Rikbergs fotspår är ett bra mål, säger Kuivisto som inte verkar ta någon större press för vad som hänt i det förflutna.

Kuivisto, 25, har haft en hyfsad säsong hittills som dämpades av att hon inte kvalade till friidrotts-EM i sommar, men kulminerades i FM-guld på 800 meter i Uleåborg. Tidigare i år löpte hon även sitt personliga rekord, 4.12,78, på 1 500 meter. Inför Sverigekampen är känslan bra trots att Elittävlingarna i Villmanstrand förra helgen inte gick som förväntat.

– Sverigekampen är alltid ett roligt evenemang. Det är ett av mina huvudmål under säsongen. I de senaste tävlingarna har jag inte presterat som jag borde, men nu borde konditionen enligt all logik vara bra.

Hon är inte säker över vad den underliga svackan kan bero på. Enligt Kuivisto lär det handla om något med fysiken som inte fungerat som det ska. Men formen är bra nu och hon försäkrar om att hon löper för fullt i Tammerfors.

– Jag kämpar om topplacering och är här för att vinna.

Rekord i sikte

Kuivisto löper 1 500 meter på lördagen och 800 meter på söndagen. Hon erkänner sig inte ha någon huvudsträcka än, men är efter att redan ha slagit sitt rekord på den längre sträckan sugen på att löpa rekord även på 800 meter.

– Jag satsar på bägge sträckorna. Jag är en sådan idrottare att jag inte utmattas av en tävling. Det brukar oftast gå bättre i den andra då maskinen har kommit i gång. Under träningar har jag löpt 800 meter på 2.02 och 2.03 så det är fullt möjligt att bryta rekordet 2.04,78.

OS-deltagare och Svensk mästare

Borgålöparen tävlar i tufft sällskap. Från Sverige anländer utmanare i form av bland annat Lovisa Lindh och Anna Silvander. Lindh, 25, deltog i OS i Rio där hon nådde semifinal på 800 meter. Hon var också med i friidrotts-EM i Amsterdam och tog brons på samma sträcka. Silvander däremot är svensk mästare på både 800 meter och 1 500 meter från år 2015. Kuivisto rubbas dock inte av de stora namnen.

– Såklart är det ett tufft sällskap och det kommer bli en mycket bra tävling. Jag har besegrat Lindh tidigare och det är möjligt att göra det igen.

Även statistiken stöder Kuivistos chanser att slå de svenska damerna. I fjol segrade den regerande mästaren på 800 meter, Lindh, med tiden 2.05,19. Ifall Kuivisto lyckas slå sitt eget rekord torde hon även vara mycket nära att även slå sina medtävlare. Lindh visade dock stenhård form med att löpa 1.59,41 i Rio.

Damernas formkurva pekar uppåt

Under de senaste åren har Sverige varit snäppet vassare i Sverigekampen. För herrarnas del har svenskarna segrat fyra år i sträck. De finländska damerna har återhämtat sig från den elva år långa förlustsviten och tagit hem segern två gånger inom fyra år, senast i fjol. För tio år sedan då Borgålöparen Rikberg segrade på båda sträckorna lyckades inte de finländska damerna ta hem segern och slutställningen stod 226-183 åt Sverige. Nu kan det bli andra bullar, tror Kuivisto.

– Det är tufft men inte omöjligt. Det kräver att vi lyckas suveränt och möjligtvis något misslyckande från svenskarnas sida, säger hon med ett skratt.

Mer läsning