Kuivisto tre sekunder långsammare än VM-kvalgränsen i Joensuu: "Hade tunga ben efter lägret"

TUFFT JOBB. Akilles löpare Sara Kuivisto behöver förbättra sitt personliga rekord med en och en halv sekund för att kvala in till VM. – Jag är i bra form just nu, säger hon. Bild: KSF Media Arkiv/Tommi Willberg

2.04,09 ska ned till 2.00,60. Borgålöparen Sara Kuivisto har fem chanser till att kvala in till friidrotts-VM i Qatar i september. – Det är en tuff men realistisk målsättning, säger hon till ÖN.

Akilleslöparen Sara Kuivisto försökte på onsdagskvällen nå VM-kvalgränsen på 800 meter vid GP-tävlingen i Joensuu. Gränsen ligger på 2.00,60 och Kuivisto kom i mål drygt tre sekunder efter den, på 2.04,09. Hennes personliga rekord ligger på 2.02,14 som noterades för ungefär ett år sedan i Jyväskylä.

– Jag är såklart inte jättenöjd med tiden, samtidigt som jag såg den här tävlingen mest som en övning. Jag kom direkt från träningslägret i Pajulahti som hade pågått hela månaden och hade tunga ben. Därför kunde jag inte förvänta mig för mycket, säger Kuivisto.

Kuivisto har fler chanser att spräcka gränsen. I augusti deltar hon i Kalevaspelen, Sverigekampen och i tre andra tävlingar.

– Jag är i bra form just nu. Att spräcka VM-kvalgränsen är en tuff men fullt realistisk målsättning, säger hon.

Inför i år har hon börjat använda nya träningsmetoder. Bland annat var hon i vintras för första gången på höghöjdsläger i USA och har valt att fokusera på hennes huvudgren, 800 meter, och därmed inte lägga lika mycket krut på 1500 meter.

– Att vara med i VM är en dröm, och jag skulle knappast klara av att kvala in till någondera sträckan om jag lade lika mycket vikt vid båda, säger Kuivisto.

Hon tillägger att siktet redan nu är inställt på 2020, och att de val hon gör ska leda till ett framgångsrikt nästa år.

– Det kommer vara det viktigaste året i min karriär, säger hon.

Mer läsning