Kuivisto östnyländskt medaljhopp i Kalevaspelen

REGERANDE DUBBELMEDALJÖR. I fjol tog Sara Kuivisto, då ännu i Porvoon Urheilijats färger, sitt första FM-guld i Kalevaspelen. Förutom guldet på 800 m blev det ett silver på 1500 m – ska hon nu öppna medaljkontot i Akilles? Bild: Mikael Finell

Efter gårdagens gångfinaler och diverse kvaltävlingar kör Kalevaspelen i dag i gång på allvar uppe i Seinäjoki. En viss medeldistanslöpardam axlar ansvaret som Östnylands stora guldhopp men också en rad snabbfotade herrar förväntas kämpa om topplaceringar.

Då man diskuterar Kalevaspelen och östnyländska medaljhopp är det ett namn som lyft upp över alla andra: Sara Kuivisto. 25-åringen är inte bara regerande dubbelmedaljör och statistiketta respektive -tvåa på 800 och 1500 meter utan hon har hört till sommarens jämnaste och mest aktiva medeldistanslöpare i Finland.

I 800-metersstatistiken är Kuivisto klar etta med personbästat 2.04,67 men i Kalevaspelen handlar det om taktiklopp. Kuivistos spurtkraft är ändå övertygande och om formen är där oddsen låga för ett nytt FM-guld.

På 1500 meter heter storfavoriten Kristiina Mäki. De två senaste åren har Kuivisto varit hack i häl på Mäki, men till slut förlorat med en kvarts sekund. Det intressanta med duellen Mäki-Kuivisto är att de ännu inte mötts på löpbanan i sommar då Mäki, som också har tjeckiskt medborgarskap, endast tävlat utomlands. Mäkis säsongsbästa är under 4.10 då Kuivistos personbästa skrivs 4.12,78. Men också där: taktiklopp.

EM-flyt och finalförväntningar

På herrarnas sprint- och häcksträckor är Akilles och Sibbo-Vargarna starkt representerade. Färska stafettmästartrion Willem Kajander, Viktor Kantele och Lauri Tuomilehto har rätt olika utgångslägen. Tuomilehto har inte riktigt fått till det i sommar, Kantele kan med bra lopp till och med vara med i medaljkampen framför allt på den korta men till och med på den långa häcksträckan. Kajander tog nyligen U23-EM-brons med Finlands stafettlag på 4x100 meter och han har sin finalplats från i fjol på hundringen att försvara.

Sibbokillen Eljas Aalto uppträdde senast i LIVAL-Games på hemmaplan där det blev personbästa på 200 meter och samma vecka i grenkarnevalen i Jämsä där han efter många svåra 400-meterslopp kom under 49-sekundersgränsen (48,71, 15 hundradelar från hans rekord).

Aalto är sjua i statistiken både på 200 och på paradsträckan 400 meter. Intressant att se hur 21-åringens Kalevaspelsdebut utspelar sig.

Totalt 15 stycken östnyländska idrottare hittas på FM-deltagarlistan:

Borgå Akilles

Willem Kajander (100 m, 200 m), Lauri Tuomilehto (100 m), Viktor Kantele (110 m h, 400 m h), Jonni Blomqvist (400 m h), Sara Kuivisto (800 m, 1500 m), Noora Juslin (100 m h), Amanda Liljendal (sjukamp).

IF Sibbo-Vargarna

Eljas Aalto (200 m, 400 m), Anton Kunnas (400 m h, stav), Casper Tillander (höjd), Joona Luotonen (tresteg), Otto Ylöstalo (tiokamp), Elin Mickos (400 m h).

Liljendal IK

Jessica Meriheinä (kula, diskus).

... dessutom deltar Sibboidrottaren Susanna Törrönen i kulstötning i Esbo IF:s färger.